{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gdje je nestao Kim Jong-un?

Klix.ba
13.10.2014. u 17:51
11
36
Gdje je nestao Kim Jong-un?
11
Gdje je nestao Kim Jong-un?
Foto: AFP
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un je već više od 38 dana odsutan iz javnog života, što je izazvalo brojne spekulacije o političkoj stabilnosti zloglasnog režima.
Kim Jong-un (32) se nije pojavio na dva vrlo bitna događaja, 10. oktobra nije došao na obilježavanje godišnjice osnivanja sjevernokorejske Radničke partije, a 9. septembra ga nije bilo ni na obilježavanju osnivanja Sjeverne Koreje.

Budući da se radi o veoma bitnim datumima i obilježavanjima na kojima se očekuje da lider bude prisutan, to su neki analitičari odmah ocijenili kao znak političkih previranja iza scene.

U posljednje vrijeme se također spekulisalo i o zdravstvenim problemima sjevernokorejskog lidera, no iz zvaničnih izvora nema detaljnijih informacija o tome, prenosi BBC.

Ipak, postoje i određena mišljenja prema kojima je Kim Jong-un bio žrtva političkog puča i čami u kućnom pritvoru nakon što je svrgnut sa vlasti. Navodi se kako mu se zamjerilo to što je imao sklonost ka likvidaciji svih političkih rivala, čak i iz predostrožnosti, kao i loša ekonomska politika.

No, određene diplomatske aktivnosti u posljednjim danima pokazale su da Kim Jong-un još uvijek kontroliše situaciju. U prilog priči o državnom udaru ne ide ni činjenica da Sjeverna Koreja nema definisano pitanje nasljednika aktuelnog lidera.

Tako je za sada u igri najbanalnije objašnjene, a to je da je liderovo odsustvo iz javnog života uslijedilo zbog zabrinutosti za njegovo zdravlje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: