Svijet
0

"Gazprom" upozorava na problem plaćanja gasa

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski gasni holding Gazprom upozorio je u utorak Evropu da se situacija s isporukama gasa preko teritorije Ukrajine svakog mjeseca dodatno pogoršava zbog sve lošije platežne sposobnosti kompanije Naftogaz iz Ukrajine.

Zvanični predstavnik Gazporma Sergej Kuprijanov je saopćio da su predsjednik ruskog koncerna Aleksej Miller i predsjednik Upravnog odbora Naftogaza Oleg Dubina u utorak održali radni sastanak na kome su ponovo razmotrena pitanja pokrenuta na pregovorima predsjednika dviju zemalja u Astani.

Najaktuelnije pitanje je ovog trenutka blagovremeno plaćanje ruskog gasa, uključujući i količine energenta neophodne Ukrajini za punjenje podzemnih skladišta, prenosi agencija Itar-Tass.

Predsjednik ruskog holdinga Aleksej Miller na sastanku je majsku situaciju sa plaćanjem ocijenio kao "veoma, veoma tešku", upozoravajući istovremeno da u slučaju da Ukrajina ne izmiri obaveze za maj, Gazprom ima sva prava da "zahtijeva stoprocentno avansno plaćanje".

U Gazpormu kažu da je ukrajinska kompanija u prvom tromjesečju prodavala svojim potrošačima znatno više gasa nego što je kupovala, koristeći gas iz podzemnih spremišta, zbog čega je neophodno njihovo punjenje.

Osim toga, navodi agencija, u ljetnjem periodu je tradicionalno manja potrošnja gasa, a samim tim se ne može očekivati da Naftogaz ostvari veće prihode koji bi omogućili izmirenje duga Rusiji.

Gazprom procjenjuje da Naftogaz mora upumpati 19 milijardi kubnih metara gasa u skladišta kako bi osigurao ukrajinske potrošače i ispunio obaveze na transportu ruskog gasa u Evropu.

Kuprijanov je rekao kako Gazprom očekuje da će rukovodeći organi Evropske unije zauzeti odgovorni stav i da se neće distancirati od prevladavanja mogućih poteškoća, kao što je to bilo u vrijeme tranzitne krize početkom januara ove godine.

On je dodao da Gazprom razumije značaj ovog problema za evropsku energetsku sigurnost i da izražava maksimum dobre volje u nastojanjima da spriječi novu krizu.