Svijet
0

"Gazprom" pozvao Ukrajinu da obnovi pregovore o gasu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruska kompanija "Gazprom" je noćas pozvala Ukrajinu da obnovi pregovore prekinute 31. decembra.

"Od 31. decembra Ukrajina odbija da pregovara sa Gaspromom i nastavlja da uzima gas namenjen evopskim potošačima, kršeći time obaveze koje ima kao tranzitna zemlja", navodi se u noćašnjem saopćenju potpredsjednika Gasproma Aleksandra Medvedeva.

"Pozivamo Ukrajinu da se uzdrži do te ilegalne aktivnosti i vrati se u Moskvu na pregovore o uslovima za isporuku gasa koji će biti prihvatljivi za obje strane", ističe se u neuobičajenom, noćnom saopćenju Medvedeva, prenosi radio Deutsche Welle.

Gasprom je jučer podnio tužbu Arbitražnom sudu u Stockholmu protiv ukrajinskog Naftogasa, navodeći da nije ispunio obaveze u vezi sa tranzitom gasa kroz Ukrajinu.

Naftogas je negirao te optužbe, tvrdeći da Rusija ne isporučuje potrebne količine svojim evropskim klijentima.

Češka, koja od 1. januara predsjedava EU, pozvala je na nastavak punih isporuka gasa, a o tom problemu treba u ponedeljak u Briselu da raspravljaju i predstavnici 27-očlanog bloka.

Rusko-ukrajinski spor doživio je vrhunac 1. januara, kada je ruski gasni gigant Gasprom prekinuo dotok gasa u Ukrajinu, obrazlažući to velikim ukrajinskim dugom za taj energent.

U osnovi spora je cijena gasa, jer je namjera Moskve da od ove godine Ukrajina polako počne da prelazi na komercijalnu cijenu, kakvu plaćaju ostale zemlje.

Izvršni direktor Gasproma Aleksej Miler je nedavno izjavio da bi tržišna cijena gasa za Ukrajinu od 1. januara mogla biti 418 dolara za hiljadu kubnih metara, dok ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko smatra da je ekonomski opravdana cijena od 100 dolara.

Ukrajina sada dobija ruski gas po cijeni od 179,50 dolara, dok je cijena za Evropu 500 dolara.

Predstavnici Gasproma su u međuvremenu ponudili cijenu od 250 dolara, koju je Kijev odbio. Problem nije samo bilateralan, jer EU četvrtinu potreba za gasom podmiruje iz Rusije, najvećim dijelom upravo putem gasovoda kroz Ukrajinu.