Svijet
0

Gaza u mraku zbog nedostatka goriva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedina električna centrala u pojasu Gaze zatvorena je zbog nedostatka goriva, pa je više stotina hiljada Palestinaca ostalo bez struje.

Palestinski zvaničnici su rekli da su u subotu uvečer isključene sve tri turbine jer Izrael nije osigurao dovoljno dizela za rad centrale.

Zbog toga je u mraku oko 90 procenata grada Gaze, najvećeg u istoimenom području, kao i izbjeglički logori na jugu, kazao je palestinski zvaničnik Kanan Obeid, zadužen za energiju.

Izrael je ograničio snabdijevanje Gaze gorivom i drugim potrepštinama kako bi izvršio pritisak na islamistički pokret Hamas da zaustavi raketne napade palestinskih ekstremista na južnu izraelsku teritoriju.

Izraelski sigurnosni zvaničnici su objasnili da je tokom prošle sedmice isporučeno manje goriva nego što je planirano jer terminal za isporuku ne radi u potpunosti zbog palestinskih napada.

Ostalo je nejasno kada će se isporuka goriva obnoviti po planu. Radio Izrael je javio da će to biti već danas, ali je predstavnica izraelske vojske rekla da još uvijek nema tu informaciju, prenijele su agencije.

Električna centrala u pojasu Gaze je i ranije obustavljala rad zbog nedostatka goriva, ali je obično dostava nastavljana već sljedećeg dana.

Izraelski mediji navode da nije jasno da li je goriva stvarno nestalo ili je centrala zatvorena kako bi bio izvršen pritisak na jevrejske zvaničnike da isporuče gorivo.

Centrala osigurava struju za jednu trećinu od oko 1,5 miliona stanovnika pojasa Gaze, a ostatak stiže iz Izraela i Egipta.

Glasnogovornik vlade u Jerusalemu David Baker je porekao da je Izrael kriv za mrak u gradu Gazi, naglasivši da ta zemlja nastavlja da snabdijeva pojas gorivom i vitalnom humanitarnom robom.

Baker je optužio Hamas da orkestrira vještačku krizu radi vlastitih političkih ciljeva.

Posljednjih mjeseci stanovnici pojasa Gaze su obično ostajali četiri do šest sati svakodnevno bez struje zbog nestašica. Zato su stanovnici koristili male generatore, ali poslije nisu imali goriva ni za njih, pa su prešli na svijeće.

Izrael je uveo sankcije prema pojasu Gaze pošto ga je u septembru prošle godine proglasio neprijateljskim entitetom. Jevrejska država smatra Hamas terorističkom organizacijom.

Hamasovci su preuzeli kontrolu nad Gazom u junu 2007. nakon što su pobijedili snage rivalskog palestinskog pokreta umjerenijeg Fataha.