Svijet
0

Gaza: Nasilje poslije Olmertove prijetnje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najmanje sedam raketa ispaljeno je u ponedjeljak ujutro iz Pojasa Gaze na pogranični grad Sderot, na jugu Izraela, u vrijeme dok je izraelski ministar odbrane Amir Peretz tamo glasao na partijskim izborima svoje Laburističke stranke.

U eksplozijama nije bilo ranjenih, niti štete. Izraelski vojnci su ranije jutros nanijeli povrede opasne po život dvojici naoružanih pripadnika Hamasa kada su otvorili artiljerijsku vatru na grupu ljudi koja je ispaljivala granate u pravcu Izraela.

Nastavku ciklusa nasilja prethodila je najava izraelskog premijera Ehud Olmerta da će vojna akcija u cilju zaustavljanje raketne vatre iz Pojasa Gaze biti neograničena, prenijele su agencije.

Olmert je ujedno zaprijetio da niko ko je umiješan u terorizam na palestinskoj strani neće biti pošteđen od napada, nakon što je u nedjelju pala druga izraelska žrtva u raketiranju s palestinske strane. Odgovornost za taj napad preuzelo je vojno krilo Hamasa.

Izraelske zračne snage su izvele niz udara prošle noći, sravnivši sa zemljom najmanje dva cilja takozvanih izvršnih snaga Hamasa i gađale grupu koja ispaljuje rakete, ali izvještaja o žrtvama nije bilo.