Papa Benedikt XVI
0

"Gay brakovi su najveća opasnost za društvo"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U obraćanju pola miliona vjernika u Portugalu papa Benedikt XVI osudio je istospolne brakove nazivajući ih opasnim i podmuklim izazovom za društvo. Poglavar katoličke crkve istakao je kako se bračna zajednica gradi isključivo između muškarca i žene.

Papa Benedikt XVI u obraćanju brojnim vjernicima u poznatom hodočasničkom odredištu Fatimi kazao je kako su istospolni brakovi i pobačaj najpodmukliji i najopasniji izazovi za cjelokupno društvo. On, je također izrazio duboku zahvalnost borcima protiv pobačaja, prenose strane agencije.

Inače, ovo nije prvi put da Vatikan osudi homoseksualizam. Prošle godine u decembru vodeći rimokatolički kardinal kazao je kako je homoseksualnost uvreda za Boga, te kako homoseksualci i transseksualci neće nikada otići na nebo.

Papa je 2008. godine također osudio istospolne brakove i izazvao bijes gay zajednica, no u Portugalu se odlučio ponoviti svoje mišljenje o homoseksualcima i pobačajima i zbog toga što je Portugal prije tri godine dekriminalizirao pobačaj, a samo nekoliko koraka tu zemlju dijelo od legalizacije homoseksualnih zajednica.

Naime, prema zakonu koji je Parlament Portugala donio u februaru istospolni brakovi su dozvoljeni.

Vjeruje se kako će taj isti zakon potpisati i predsjednik Anibal Cavaco Silva i to 17. maja, samo tri dana nakon završetka posjete pape Benedikta XVI.

Ukoliko dođe do ratifikacije Portugal će biti šesta zemlja u Evropi koja je omogućila istospolne brakove. Do sada su to već učinile Belgija, Holandija, Španija, Švedska i Norveška.