Svijet
0

Gates zatražio više vojnika iz jugoistočne Evrope za Afganistan

FENA
Američki ministar odbrane Robert Gates u ponedjeljak je zatražio od evropske odbrambene grupacije da ojača svoj doprinos sigurnosnim naporima u Afganistanu, upozoravajući kako ona "rizikuje veću marginalizaciju" ako ne učini više u borbi protiiv terorizma i povećanju evropske sigurnosne saradnje.

U obraćanju ministrima odbrane jugoistočne Evrope (SEDM), grupi koja je stvorena 1996. na američku inicijativu da osnaži sigurnost na Balkanu, Gates je pohvalio grupu za slanje manjih štapskih elemenata u Kabul prošle godine i izjavio je da bi slanje više takvih misija trebalo biti razmotreno.

"Uzimajući u obzir široki obim globalnih prijetnji s kojima smo suočeni, doprinos članica SEDM-a ratu protiv terorizma posebno je značajan", izjavio je Gates.

"SEDM rizikuje eventualnu marginalizaciju kao organizacija koja je posatala samo pričaonica. Kako bi održale i povećale značaj SEDM-a, države članice moraju biti spremne da se bave tim ključnim pitanjima", kazao je.

Gates je iskoristio sastanak kako bi istaknuo značaj međunarodne pomoći za Afganistan, gdje je nasilje i dalje snažno usprkos izvjesnom uspjehu u ovoj godini koji je omeo planiranu talibansku ofanzivu.

Gates je insistirao na većoj pomoći Afgamnistanu kod evropskih zemalja, ne samo onih iz NATO saveza nego i i ostalih sa sigurnosnim i drugim resursima koji bi mogli doprinijeti stabilizaciji zemlje.

Slovački zvaničnici poručili su Gatesu tokom konferencije ministara odbrane jugoistočne Evrope da će poslati još najmanje 47 vojnika u pokrajinu Uruzgan u južnom Afganistanu, gdje će sarađivati s holandskim snagama, saopćio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morrell. Time će se povećati broj vojnika u Afganistanu za ukupno 125 u narednoj godini, kazao je.

Slovačka će također poslati osam liječnika da rade u vojnoj bolnici u Kabulu, saopćio je Morrell.

Nakon sastanka u ponedjeljak Gates kreće u Češku Republiku radi razgovora o američkom prijedlogu instaliranja radara koji prati projektile u okviru američkog odbrambenog raketnog sistema u Evropi, čemu se Rusija žestoko protivi.

Kasnije u ovoj sedmici predviđeno je da Gates prisustvuje sastanku ministara odbrane NATO-a u Holandiji, gdje se očekuje da će Afganistan biti centralna tema razgvovora.

Većina pojačanog nasilja u Afganistanu dešava se u južnim i istočnim pokrajinama. Pobunjenici sve učestalije koriste iračku taktiku - podmetanje bombi pokraj puteva, samoubilačke napade i otmice napadajući tako strane i afganistanske mete širom zemlje.