Svijet
0

Gates zabrinut da Pakistan ne zanemari akcije protiv terorista

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki sekretar za odbranu Robert Gates izrazio je u petak zabrinutost zbog mogućnosti da nestabilna situacija u Pakistanu odvrati pakistanske snage od angažiranja u antiterorističkim operacijama.

"Zabrinut sam jer što duže budu trajali unutarnji problemi, to će više pakistanskoj vojsci i snagama sigurnosti... biti odvraćena pažnja s terorističke prijetnje u pograničnim oblastima", istaknuo je on.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf proglasio je u subotu vanredno stanje u zemlji zbog "eskalacije nasilja" a policija je otada privela više hiljada ljudi, podsjetila je agencija Reuters.

Gates je podsetio da je Musharraf važan saveznik SAD-a u borbi protiv terorizma i ocijenio kako je odluka pakistanskog predsjednika da zakaže izbore za sredinu februara "vrlo značajna".

"Od početka smo govorili da je važno što prije nastaviti ustavni proces", rekao je Gates novinarima u avionu kojim se vraćao u Washington nakon posjete Tokiju.

Pakistanske snage se bore protiv islamskih ekstremista u plemenskim zonama blizu granice s Afganistanom, poznatim po podršci talibanima i Al-Qaidi.

Washington vjeruje da se u jednoj od tih oblasti najvjerovatnije krije i vođa Al-Qaide Osama bin Laden.