Svijet
0

Gates upozorio na opasnost od podjela u NATO-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki ministar odbrane Robert Gates je na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u nedjelju ponovo izričito upozorio na opasnost od podjela u NATO-u.

''Ne smijemo i ne možemo biti alijansa podijeljena na dva dijela - jedne koji su spremni boriti se i druge koji nisu'', rekao je ministar Gates u Muenchenu, upozoravajući da bi takav razvoj sa svim svojim posljedicama uništio Sjevernoatlantski savez.

U Afganistanu, smatra Gates, NATO mora biti jedinstven da bi odgovorio izazovima i pri tome ne smije nijedna od članica NATO-a biti prisiljena preuzimati neodgovarajući udio u ''borbama i žrtvama''.

On je rekao da je problem angažman Alijanse, a ne pojedinih zemalja, ali kako je ipak očigledno da se neki u Afganistanu bore, a neki ne.

U vezi s time Gates se požalio na nedovoljnu podršku Evrope u borbi protiv terorizma. On je, međutim, priznao da svaka zemalja sama mora odlučiti o svome doprinosu u Afganistanu, prenijele su agencije.

''Svaka zemlja treba učiniti ono što može učiniti'', poručio je Gates i izričito pritom pohvalio njemački angažman Bundeswehra na sjeveru Afganistana ocjenjujući ga ''krajnje važnim'' doprinosom.

Osvrćući se na najnovije zahtjeve Sjedinjenih Država za "pravednu raspodjelu opterećenja" u Afganistanu, Gates je rekao da je ''Njemačka vjerovatno tu malo preosjetljiva'' i da niko ne želi ''upirati prstom'' u nju.

SAD i Velika Britanija su krajem 2001. poduzeli invaziju na Afganistan kako bi oborili režim talibana, optužujući ih da su oni pružali utočište Osami bin Ladenu, vođi Al-Qaide.

Američka administracija smatra da su Al-Qaidini pripadnici izveli terorističke napade 11. septembra 2001. na New York i Washington kada je ubijeno oko 3.000 osoba.