Svijet
0

Gates u Evropi radi razmatranja proturaketnog štita

FENA
Američki sekretar odbrane Robert Gates stigao je u nedjelju u Kijev, prvu etapu svoje evropske turneje, s ciljem promoviranja projekta proturaketnog štita i trebao bi se sastati s turskim kolegom u trenutku kada Ankara prijeti napadom na kurdske pobunjenike u Iraku.

Gates je stigao u 13.30 sati po lokalnom vremenu u Kijev, gdje će u popodnevnim satima razgovarati s turskim ministrom odbrane, u trenutku kada Ankara prijeti vojnom intevencijom na sjeveru Iraka protiv pobunjenike Radničke partije Kurdistana, prkoseći time Washingtonu i Bagdadu.

Gates će se u nedjelju također sastati s ukrajinskim, albanskim, hrvatskim i makedonskim kolegama prije Savjeta ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope predviđenog u ponedjeljak u Kijevu.

On će u ponedjeljak razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom.

Gates traži od Ukrajine podršku u spornom dosijeu američkog proturaketnog štita u Evropi, temi koja jako ljuti ruskog susjeda.

Nakon Ukrajine, on u utorak odlazi u Češku Republiku, zemlju s kojom SAD upravo pregovaraju o postavljanju radarske stanice u okviru proturaketnog štita.

Američki sekretar odbrane učestvovat će u srijedu i četvrtak na neformalnom sastanku ministara odbrane NATO-a u Holandiji.