|

Gates traži od NATO-a da vojnike zadrži na Kosovu i poslije 10. decembra

Gates traži od NATO-a da vojnike zadrži na Kosovu i poslije 10. decembra
0
F
FENA
22.10.2007. u 19:33
0
komentara
0

dijeljenja
Gates traži od NATO-a da vojnike zadrži na Kosovu i poslije 10. decembra
Američki ministar odbrane Robert Gates zatražio je danas od članica NATO-a da zadrže svoje vojnike u sastavu Kfora i poslije 10. decembra kada će Kontakt grupa dostaviti svoj izvještaj UN-u o budućnosti Kosova.
"Tražim od svih zemalja da zadrže svoje snage na Kosovu u okviru Kfora bez obzira šta će se desiti poslije 10. decembra", rekao je Gates ministrima odbrane zemalja jugoistočne Evrope u Kijevu.

Pregovori Beograda i Prištine o budućnosti Kosova nastavljeni su ove jeseni uz posredovanje "trojke" Kontakt grupe u kojoj su predstavnici EU Wolfgang Ischinger, SAD Frank Wiesner i Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Pregovori treba da traju do 10. decembra kada se očekuje izvještaj Kontakt grupe generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Moonu.

"Dajemo šansu 'trojci' ali smo realni. Zemlje moraju da se pripreme na ono što će se dogoditi poslije 10. decembra, a NATO će morati da dovrši planove za misije koje je predložio (izaslanik UN-a) Martti Ahtisaari", rekao je Gates.

Prema Ahtisaarijevom planu o "nadziranoj nezavisnosti", Evropska unija će imati značajnu ulogu na Kosovu. "Mi ne želimo da mandat Kfora bude produžen. Evropska unija ima važnu ulogu i mi podržavamo njene napore da tamo uspostavi misiju", rekao je američki zvaničnik, prenio je Glas Amerike.

Gates razmatra premještanje američkih vojnika s Kosova u Afganistan ako ostale članice NATO-a ne pošalju dodatne snage u tu zemlju. Mandat vojnicima SAD-a na Kosovu produžen je do ljeta 2008. nakon čega će Washington razmotriti povlačenje svojih 1.600 vojnika iz Kfora.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.