Svijet
0

Gates traži od NATO-a da vojnike zadrži na Kosovu i poslije 10. decembra

FENA
Američki ministar odbrane Robert Gates zatražio je danas od članica NATO-a da zadrže svoje vojnike u sastavu Kfora i poslije 10. decembra kada će Kontakt grupa dostaviti svoj izvještaj UN-u o budućnosti Kosova.

"Tražim od svih zemalja da zadrže svoje snage na Kosovu u okviru Kfora bez obzira šta će se desiti poslije 10. decembra", rekao je Gates ministrima odbrane zemalja jugoistočne Evrope u Kijevu.

Pregovori Beograda i Prištine o budućnosti Kosova nastavljeni su ove jeseni uz posredovanje "trojke" Kontakt grupe u kojoj su predstavnici EU Wolfgang Ischinger, SAD Frank Wiesner i Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Pregovori treba da traju do 10. decembra kada se očekuje izvještaj Kontakt grupe generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Moonu.

"Dajemo šansu 'trojci' ali smo realni. Zemlje moraju da se pripreme na ono što će se dogoditi poslije 10. decembra, a NATO će morati da dovrši planove za misije koje je predložio (izaslanik UN-a) Martti Ahtisaari", rekao je Gates.

Prema Ahtisaarijevom planu o "nadziranoj nezavisnosti", Evropska unija će imati značajnu ulogu na Kosovu. "Mi ne želimo da mandat Kfora bude produžen. Evropska unija ima važnu ulogu i mi podržavamo njene napore da tamo uspostavi misiju", rekao je američki zvaničnik, prenio je Glas Amerike.

Gates razmatra premještanje američkih vojnika s Kosova u Afganistan ako ostale članice NATO-a ne pošalju dodatne snage u tu zemlju. Mandat vojnicima SAD-a na Kosovu produžen je do ljeta 2008. nakon čega će Washington razmotriti povlačenje svojih 1.600 vojnika iz Kfora.