Svijet
0

Gates tokom posjete Bagdadu upozorio Irak

FENA
Američki sekretar odbrane Robert Gates zatražio je u petak u Bagdadu od iračkog premijera Nurija al-Malikija da doprinese procesu nacionalnog pomirenja te upozorio da američke trupe neće ostati beskonačno u Iraku.

"Naše angažiranje u Iraku je dugoročno, ali to nije angažiranje u kojemu će naši mladi vojnici i vojnikinje beskonačno dugo patrolirati iračkim ulicama", rekao je Gates novinarima nakon susreta s premijerom Nurijem al-Malikijem u "zelenoj zoni".

Američki sekretar je također izjavio da je zatražio od šiitskog premijera Malikija da "pruži ruku sunitima" u okviru procesa nacionalnog pomirenja.

Gates je također izjavio da nedavna pojačanja američkih trupa u Iraku treba da posluže napredovanju na političkom planu, a ne samo da okončaju sukobe u zemlji.

Sigurnosni plan Bagdada, pokrenut 14. februara, kojim se nastoji smanjiti nasilje, predviđa raspoređivanje 90.000 američkih i iračkih vojnika u glavnome gradu do juna ove godine.

Gates, koji je u Bagdad stigao u četvrtak, čija je ovo treća posjeta Iraku od stupanja na dužnost krajem 2006., razgovarao je također s iračkim kolegom Adelom Kaderom Jassimom Mohammedom.

Prije susreta s iračkim dužnosnicima, Gates je preporučio "brži napredak u pomirenju šiitske i sunitske zajednice" unatoč vjerskom nasilju koje se nastavlja.