Svijet
0

Gates smatra da Iran i dalje predstavlja prijetnju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iran i dalje predstavlja prijetnju za Sjedinjene Američke Države i za Bliski istok uprkos tvrdnjama američkih obavještajnih službi da je Teheran 2003. prekinuo program nuklearnog naoružanja, izjavio je američki ministar odbrane Robert Gates.

U govoru na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Manami Gates je naznačio da Iran još ima kapacitet da obnovi svoj program naoružanja i da nastavlja s obogaćivanjem uranijuma što je najvažnija komponenta razvoja atomskog oružja, javio je Reuters.

Gates je također optužio Iran da aktivno podržava ustanike u Iraku i Afganistanu kao i islamističke grupe Hezbolah i Hamas i podvukao da iranski raketni program predstavlja ozbiljnu prijetnju čitavom regionu.

On je podvukao da nedavni izvještaj američke obavještajne službe o iranskom nuklearnom programu ne isključuje mogućnost da Teheran ponovo otpočne izradu atomskog oružja iako Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima samo miroljubivu svrhu.

Gates je zaključio da je očito da Iran ostavlja otvorenu opciju i da može nastaviti program nuklearnog naoružanja u bilo kojem trenutku, ukoliko to već nije učinio.