Svijet
0

Gates podržao pauzu u povlačenju američkih snaga iz Iraka

FENA
Američki ministar odbrane Robert Gates u ponedjeljak je podržao, prvi put, ideju o određivanju pauze u povlačenju američkih snaga iz Iraka ovoga ljeta.

"Kratak period sređivanja i procjene vjerovatno ima smisla", izjavio je Gates novinarima nakon sastanka s generalom Davidom Petraeusom, vodećim američkim zapovjednikom u Iraku.

Petraeus je nagovijestio posljednjih mjeseci da želi "period za procjenu" ovog ljeta kako bi sagledao uticaj iračke sigurnosti na smanjenje američkog vojnog prisustva s 20 brigada na 15, javio je AP.

Od tih pet brigada koje bi trebale napustiti Irak zemlju je napustila samo jedna. Posljednja od pet brigada trebala bi otići do kraja jula.

U obraćanju novinarima u američkoj vojnoj bazi u južnom Bagdadu Gates je izjavio kako mu je Petraeus iznio svoj stav o smanjenju vojnog prisustva, za koje neki strahuju da bi moglo poništiti neke pomake u sigurnosti posljednjih mjeseci.

Dajući podršku Patraeusovoj sugestiji o pauzi nakon jula, Gates je jasno stavio do znanja da će predsjednik George W. Bush imati zadnju riječ.

Do sada je bilo nejasno šta Gates misli o ideji pauziranja; on je često javno tvrdio kako se nada da će uvjeti u Iraku omogućiti nastavak povlačenja u drugoj polovini godine.

Gates je nagovijestio da već izvjesno vrijeme razmišlja o Petraeusovim sugestijama.

"Sklon sam razmišljanju u istom pravcu. Jedna od ključnih stvari je, međutim, koliko dugo će taj period (pauze i procjene) trajati i šta će se desiti nakon njega", izjavio je Gates.