{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gates podržao pauzu u povlačenju američkih snaga iz Iraka

F
11.2.2008. u 11:56
0
0
Gates podržao pauzu u povlačenju američkih snaga iz Iraka
0
Gates podržao pauzu u povlačenju američkih snaga iz Iraka
Američki ministar odbrane Robert Gates u ponedjeljak je podržao, prvi put, ideju o određivanju pauze u povlačenju američkih snaga iz Iraka ovoga ljeta.
"Kratak period sređivanja i procjene vjerovatno ima smisla", izjavio je Gates novinarima nakon sastanka s generalom Davidom Petraeusom, vodećim američkim zapovjednikom u Iraku.

Petraeus je nagovijestio posljednjih mjeseci da želi "period za procjenu" ovog ljeta kako bi sagledao uticaj iračke sigurnosti na smanjenje američkog vojnog prisustva s 20 brigada na 15, javio je AP.

Od tih pet brigada koje bi trebale napustiti Irak zemlju je napustila samo jedna. Posljednja od pet brigada trebala bi otići do kraja jula.

U obraćanju novinarima u američkoj vojnoj bazi u južnom Bagdadu Gates je izjavio kako mu je Petraeus iznio svoj stav o smanjenju vojnog prisustva, za koje neki strahuju da bi moglo poništiti neke pomake u sigurnosti posljednjih mjeseci.

Dajući podršku Patraeusovoj sugestiji o pauzi nakon jula, Gates je jasno stavio do znanja da će predsjednik George W. Bush imati zadnju riječ.

Do sada je bilo nejasno šta Gates misli o ideji pauziranja; on je često javno tvrdio kako se nada da će uvjeti u Iraku omogućiti nastavak povlačenja u drugoj polovini godine.

Gates je nagovijestio da već izvjesno vrijeme razmišlja o Petraeusovim sugestijama.

"Sklon sam razmišljanju u istom pravcu. Jedna od ključnih stvari je, međutim, koliko dugo će taj period (pauze i procjene) trajati i šta će se desiti nakon njega", izjavio je Gates.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: