Svijet
0

Gates planira podnijeti izvještaj Bushu o Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je u petak kako se nada da će tokom vikenda izvijestiti predsjednika Busha o onome šta je saznao tokom tri dana susreta s vojnim i političkim liderima u Iraku.

Gates je odbio reći planira li preporučiti kratkoročno povećanje broja američkih vojnika. On je, međutim, izjavio kako vjeruje da Amerikanci i Iračani imaju "široki strateški sporazum između iračke vojske i iračke vlade i naše vojske", javio je AP.

"Ostalo je još mnogo posla da se uradi. Međutim, očekujem podnijeti izvještaj predsjedniku o onome što sam saznao i o mojim stavovima", izjavio je Gates.

Obraćajući se novinarima u kampu Victoria uz zvuke artiljerije i mlaznih aviona u pozadini, Gates je kazao kao "očigledno treba da se desi još rasprava u Washingtonu i još konkretnih preporuka".

Kazao je da general George Casey, vodeći američki zapovjednik u Iraku, nastavlja da sarađuje s iračkim zvaničnicima, dok se u narednim danima očekuje više novih detalja.

Gates je izjavio "kako sam prilično uvjeren iz onoga što sam čuo od Iračana o njihovim planovima u ovoj sedmici da ćemo biti u stanju da zajednički radimo na poboljšanju sigurnosne situacije u Bagdadu".

Gates je također rekao kako ne vjeruje da postoji veliki jaz među iračkim liderima o tome treba li povećati broj američkih vojnika. Pitanje je, kazao je, kako će Iračani preuzeti rukovođenje nad vlastitom sudbinom.

Novi ministar odbrane, koji je položio zakletvu u ponedjeljak, otputovao je u Irak s mandatom da razradi novu ratnu strategiju, dok Bushova administracija nastavlja s potragom za načinom koji bi nasilje u nemirnoj zemlji stavio pod kontrolu.

U tom cilju, Gates je tokom protekla tri dana putovao širom Bagdada sastajući se sa svojiom vojnim zapovjednicima i iračkim vladinim zvaničnicima, te prikupljajući informacije od američkih vojnika.