Svijet
0

Gates: Ne treba isključiti vojnu opciju protiv Irana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki ministar za odbranu Robert Gates izjavio je da Washington ne smije isključiti mogućnost vojne intervencije protiv Teherana iako bi rat u Iranu bio katastrofalan za SAD.

"Još jedan rat na Bliskom istoku je posljednje što nam treba i vjerujem da bi predstavljao katastrofu na više nivoa", rekao je Gates u govoru kadetima u vojnoj akademiji u West Pointu.

Vojna opcija mora ostati "na stolu", s obzirom na destabilizirajuću politiku režima u Teheranu i rizike koje podrazumijeva iranska nuklearna prijetnja, bilo direktno, bilo u pogledu širenja, dodao je Gates.

Tu je zatim i prijetnja koju čine mreže militantnih džihadista.

"Neki su kritizirali doktrinu preventivnog napada, ali ona je odgovor na legitimno pitanje - da li s mogućnošću širenja nuklearnoga, biološkog i hemijskog materijala i spremnošću terorista da ga upotrijebe bez upozorenja možemo čekati na napad'', upozorio je on.

Gates je također naglasio da Sjedinjene Države moraju ostati angažirane u Iraku kako bi se izbjegao još gori rat ili opasnost za njih, ali je dodao da će broj američkih vojnika u toj zemlji biti smanjen.

"Smanjenje broja vojnika vremenom je neizbježno" rekao je američki ministar, prenosi Tanjug, objasnivši da se nesuglasice oko toga u Washingtonu uglavnom svode na tempo povlačenja.

"Danas je teško objasniti da moramo nastaviti borbu u Iraku i podnositi ljudsku i finansijsku cijenu te borbe kako bismo izbjegli još goru borbu ili opasnost za našu zemlju u budućnosti. Ali imamo Afganistan da nas podsjeti da to nije samo hipotetični rizik", zaključio je Gates.