{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gates: Mogućnost da se do jula iz Iraka povuku četiri brigade američke vojske

F
18.1.2008. u 18:38
0
0
Gates: Mogućnost da se do jula iz Iraka povuku četiri brigade američke vojske
0
Gates: Mogućnost da se do jula iz Iraka povuku četiri brigade američke vojske
Foto: Reuters
Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je da su i dalje aktualni planovi o postupnom povlačenju američkih snaga iz Iraka, no da će do smanjenja američkih vojnih efektiva u toj zemlji doći ovisno o spremnosti iračke vojske da jamči unutrašnju sigurnost.
Govoreći na konferenciji za novinare u Pentagonu, Gates je rekao da stanje u Iraku pokazuje da će se do kraja jula moći povući pet borbenih brigada, svaka veličine oko 4 hiljade vojnika i časnika.

Nakon tog povlačenja u Iraku bi ostalo oko 130.000 američkih vojnika.

Američki ministar odbrane Robert Gates inače nastoji umiriti reakcije nekih od saveznika iz NATO saveza do kojih je došlo nakon Gatesove kritike spremnosti nekih od zapadnoeuropskih zemalja da sudjeluju u borbi protiv afganistanskih talibana te da obučavaju afganistansku vojsku.

Robert Gates je na novinskoj konferenciji u Pentagonu najavio da Washington u Afganistan šalje 3200 marinaca, koji će pomoći u borbama protiv talibana. Međutim, on je naglasio da dolazak američkog pojačanja ne znači da je borbena gotovost NATO-vih postrojbi nedovoljna.

Robert Gates je posebno istakao doprinos Britanije, Kanade, Nizozemske, Australije i Danske, rekavši da vojnici i časnici iz tih države imaju vrlo važnu ulogu u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Dnevnik Los Angeles Times prekjučer je objavio intervju s američkim ministrom odbrane koji je izjavio da neke postrojbe NATO saveza nisu spremne za borbu s talibanima.
Na izjavu je snažno reagirao glavni tajnik NATO saveza, a i neke evropske vlade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: