VOA
0

Gates donosi iskustvo u Obaminu vladu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama odlučio je zadržati Roberta Gatesa za ministra odbrane i u svojoj administraciji, a analitičari kažu da će ovaj potez unijeti iskustvo, stabilnost i svojevrsnu političku raznolikost u vladu Baracka Obame.

Još donedavno ova objava novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame izgledala bi nevjerojatnom. U aprilu, za predsjedničke kampanje, kada još nisu bili izabrani kandidati glavnih političkih stranaka i kada su kampanje Baracka Obame i Hillary Clinton oštro kritizirale politiku Bushove administracije o Iraku, ministra Roberta Gatesa pitali su da li bi ostao u vladi, ako će mu to biti ponuđeno.

On je uz osmijeh izjavio da mu je ta ideja jednostavno nezamisliva. Njegov je odgovor izazvao smijeh novinara u Pentagonu, a ministar Gates je nakon toga istu izjavu ponovio još puno puta, izvještava VoA.

No, nakon što su prije četiri sedmice završili predsjednički izbori, ministar Gates držao se postrani, a kada je u ponedjeljak budući predsjednik Obama u Chicagu objavio svoj izbor za ministra odbrane, ministar Gates stajao je na podiju.

"U vrijeme kad smo suočeni s tranzicijom bez presedana i kad smo usred dva rata, zamolio sam ministra Roberta Gatesa da ostane na položaju ministra odbrane, i jako mi je drago da je na to pristao", izjavio je Obama.

Ministar Gates je kazao da je tako odlučio jer ne može izbjegavati svoju dužnost dok američki vojnici nastavljaju obavljati svoju dužnost u dvije ratne zone.

"Gotovo dvije godine sam na ovom položaju. Prilika da vodim naše hrabre i predane vojnike, mornare, zrakoplovce, marince i civilne snage, bilo je najkorisnije iskustvo u mom životu. Čast mi je nastaviti služiti njima i našoj zemlji i bit će mi čast služiti novoizabranom predsjedniku Baracku Obami", rekao je Robert Gates.

Ta izjava daje dobar uvid u karakter ovog 65-ogodišnjeg ministra blaga glasa. On je tehnokrat, dugogodišnji obavještajni časnik i bivši čelnik Središnje obavještajne agencije CIA-e, kao i bivši sveučilišni profesor koji zna biti dirnut kada govori o američkim vojnicima poginulima i ranjenima u Iraku i Afganistanu. To je čovjek znatnog iskustva i čvrstih stavova te uvjerenja da je potrebno više američke diplomatske i ekonomske moći u svijetu, a manje vojne moći.

No, on je poznat i kao pragmatičar. Bio je, naprimjer, protiv vladine odluke o tačno određenom vremenskom roku za povlačenje američkih snaga iz Iraka, ali je podržao novi američko-irački sporazum koji upravo to potvrđuje.

Govoreći o Robertu Gatesu, kao i o senatorici Hillary Clinton koju je imenovao za državnu tajnicu, novi predsjednik Barack Obama rekao je da u svojoj administraciji treba ljude snažnih načela i snažnog karaktera, ali da od njih očekuje i da provode njegovu politiku i dijele njegovo viđenje svijeta.

Analitičar Lawrence Korb iz Centra za američki napredak kaže da je Barack Obama u svojoj odluci bio vođen iskustvom i stabilnošću u Pentagonu, te da se nije povodio željom da izabere lojalnog demokrata ili uvodi dramatične promjene u ovo ratno vrijeme.

"To znači da se senator Obama slaže s planom ministra Gatesa o povlačenju iz Iraka, s njegovim naglašavanjem diplomatije, a ne vojne moći, te da želi imati kontinuitet u jeku svih drugih kriza na domaćem tlu i u inozemstvu", kazao je Korb.

U fondaciji Heritage politički analitičar Eaglen Mackenzie kaže da će Gates Obami moći pružati nepristrane savjete i pomoći mu u saradnji s vojnim časnicima, od kojih su mnogi zabrinuti činjenicom da će imati predsjednika bez vojnog iskustva, ali s planom za preusmjeravanje njihovih napora na što skorije povlačenje američke vojske iz Iraka.

"Njega smatraju praktičnim i realnim te općenito nepristranim. A to ulijeva povjerenje. Mislim da je Obamina odluka pametna", smatra MacKenzie.

Kada ga je prije dvije godine predsjednik Bush imenovao ministrom odbrane, Robert Gates je rekao da će ishodi ratova u Iraku i Afganistanu te globalna borba protiv terorizma, „oblikovati naš svijet još desetljećima“. Novoizabrani predsjednik Obama dao mu je još vremena da utvrdi kako će ti ratovi biti okončani i kako će nakon njih izgledati svijet.