{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gates: Američka koncepcija nacionalne sigurnosti se mora promijeniti

F
FENA
16.4.2008. u 11:49
0
0
Gates: Američka koncepcija nacionalne sigurnosti se mora promijeniti
0
Gates: Američka koncepcija nacionalne sigurnosti se mora promijeniti
Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je da Amerika mora potpuno promijeniti svoj pristup nacionalnoj sigurnosti ako se želi odbraniti od terorista i drugih prijetnji suvremenog svijeta.
Gates smatra da se Sjedinjene Države brane na način na koji se to činilo prije 60 godina.

On i državna tajnica Condoleezza Rice svjedočili su pred Odborom Zastupničkog doma za oružane snage. Pritom su se založili za bolju koordinaciju američkih oružanih snaga i diplomacije te američkih razvojnih i humanitarnih napora u zemljama poput Iraka i Afganistana. Tamo primjerice, kako je rečeno, vojnim misijama mogu pomoći uspjesi na planu obnove lokalne infrastrukture.

I čelnik Pentagona i čelnica State Departmenta obavijestili su kongresmene da njihova ministarstva trebaju više novca i više ljudi da bi postigli svoje ciljeve.

Također, naglasili su važnost postupnog usvajanja zakona na području nacionalne sigurnosti, jer bi jedan sveobuhvatni – kako su rekli - bilo teško primijeniti.

Condoleezza Rice smatra da bi pri ostvarenju američke globalne uloge Državno tajništvo trebalo prerasti u vodeću američku agenciju, no i ona i Robert Gates smatraju da se misije u inozemstvu i dalje trebaju finansirati većinom putem Ministarstva odbrane jer je njihov glavni dio – vojna komponenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: