Svijet
0

Gaspari: Vinjetama Slovenija riskira spor s Europskom unijom

FENA
Slovenska vlada riskira spor s Europskom unijom zbog uvođenja polugodišnjih vinjeta za tranzitni promet i strane turiste, iznio je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote Mitja Gaspari, nekadašnji guverner slovenske centralne banke i kandidat oporbe za potpredsjednika vlade nakon jesenskih parlamentarnih izbora.

"Nema dokaza da je naplata cestarina vinjetama financijski sigurna, ali je to način koji pogoduje onima koji će na jesen glasovati, a turisti ne glasuju", rekao je Gaspari koji odluku o uvođenju vinjeta smatra predizbornim potezom vlade premijera Janeza Janše.

"Vladina je pretpostavka da će vinjete omogućiti golem priljev od tranzitnih turista i putnika, ali bi i odljev mogao biti velik. Mislim čak da bi moglo doći do spora s Europskom unijom jer se ne predviđaju desetodnevne vinjete kakve ima Austrija. Turisti će to sigurno primijetiti i to će biti negativna reklama", rekao je Gaspari za "Večer".

Slovenija prije turističke sezone za vožnju na autocestama namjerava uvesti cjelogodišnje vinjete po cijeni 55 eura za koje se računa da će ih kupovati domaći vozači, dok bi vozači u tranzitu morali kupovati polugodišnje po cijeni od 35 eura, jer vinjete za kraća razdoblja nisu predviđene.