{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gasi se hrvatski sedmičnik Feral Tribune?

F
14.6.2007. u 15:33
0
0
Gasi se hrvatski sedmičnik Feral Tribune?
0
Gasi se hrvatski sedmičnik Feral Tribune?
Redakcija hrvatskog sedmičnika Feral Tribuna danas je obavijestila javnost da nakon 14 godina redovnog izlaženja ovaj broj sedmičnika nije štampan te da je upitno hoće li se sljedeći brojevi pojaviti na kioscima jer je, kako se navodi, tom najnagrađivanijem hrvatskom listu država blokirala račun "i tako prisilno naplatila pola miliona kuna za neplaćen dug za PDV".
Kako ističe Feral Tribune, blokada računa je financijski uništila poduzeće, pa novinari mjesecima nisu primali plaće. K tome, zaprijećeno je novom ovrhom zbog preostalih milion kuna duga za PDV, navodi redakcija tog sedmičnika u saopćenju naslovljenom "Zašto se nije pojavio novi broj Feral Tribunea?".

Podsjećaju da je hrvatska Vlada do sada u više navrata otpisivala dugove za PDV medijima koji su u državnome vlasništvu (poput Vjesnika, HRT-a ili, donedavno, Slobodne Dalmacije), čime je, smatraju, kreirala nepoštenu tržišnu utakmicu

"Također smo upozoravali da drakonski iznos PDV-a za novine – bez konkurencije najveći na svijetu - može rezultirati samo sigurnom smrću malih i nezavisnih izdavača. Sadašnje Vladine hitne mjere, po kojima će se PDV dvostruko smanjiti, samo potvrđuju kako problem postoji te da će se, kako se čini, riješiti zahvaljujući Feralovu apelu, ali i uz najveću štetu što će je pretrpjeti list", kažu u saopćenju.

Redakcija podsjeća i da su u više navrata upozoravali na "nesmiljen korporacijski diktat koji vlada medijskim tržištem, pa je Feral Tribune, bez obzira na respektabilan tiraž, zbog svoje nezavisne i nepotkupljive uređivačke politike u potpunosti lišen prihoda od oglasa".

"Potpuno je neodrživa situacija da veliki oglašivači, u očitom dosluhu s vladajućom politikom, biraju medije na poćudne i nepoćudne, pretvarajući cjelokupno hrvatsko novinarstvo u servisnu službu svojih kompanija", smatraju u Feralu.

Dodaju da se novinarska struka u Hrvatskoj, predvođena medijskim korporacijama i njihovom težnjom za profitom, bez otpora prepušta tomu obliku poslušnosti, na štetu slobodnoga informisanja i interesa građana.

Kao razlog neizlaženja svog lista navode i presude zbog "duševnih boli", s enormnim odštetnim zahtjevima. Vjeruju da hrvatsko pravosuđe na taj način, podložno političkom i interesnom diktatu, daje svoj doprinos gušenju slobode javne riječi.

"Nestanak Ferala s kioska, sviđalo se to nekomu ili ne, bit će simptom budućnosti u kojoj je novinarstvu namijenjena bijedna uloga šarenog sluganstva", zaključuje se u redakcijskom saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: