Aleksej Miller, šef Gazproma
0

'Gas ide preko Ukrajine kad posmatrači dođu'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Spor u vezi s tranzitom ruskog gasa preko Ukrajine nalazi se blizu rješenja nakon današnjih pregovora u Bruxellesu, a izlaz iz krizne situacije se vidi u spremnosti i Moskve i Kijeva da prihvate međunarodne posmatrače koji bi bili raspoređeni u Ukrajini i nadgledali tranzit ruskog gasa prema evropskim zemljama.

Važnu ulogu u pregovorima, ali i u primjeni mogućeg sporazuma, ima i Evropska unija, s kojom su u četvrtak predstavnici "Gazproma" i ukrajinskog "Naftogaza" imali odvojene razgovore u Bruxellesu.

Predsjednik Uprave ruskog "Gazproma" Aleksej Miller i direktor ukrajinskog "Naftogaza" Oleg Dubina doputovali su u Bruxelles nakon sinoćnjih pregovora u Moskvi, nastavljenih i u avionu kojim su zajedno doletjeli u sjedište EU-a.

U Bruxellesu, međutim, usprkos najavama nije došlo do zajedničkog sastanka zvaničnika Rusije, Ukrajine i EU-a, već su Miller i Dubina odvojeno razgovarali s predsjednikom Evropske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Evropskog parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom.

Direktori ruske i ukrajinske kompanije se čak nisu sreli ni na najavljenom zajedničkom sastanku s Odborom za vanjsku politiku Evropskog parlamenta (EP), jer je njemu prisustvovala samo ukrajinska delegacija, dok je ruska u posljednjem trenutku otkazala učešće, prenijele su agencije.

Nakon sastanaka s Barrosom i Poetteringom, Miller je izjavio kako je postignut dogovor s EU-om da Rusija obnovi isporuke gasa Evropi čim u Ukrajinu budu upućeni posmatrači i da to pitanje mora biti riješeno danas.

"Postignut je dogovor s Evropskom unijom da čim posmatrači budu raspoređeni u Ukrajini i budu u stanju da nadziru dotok gasa i tranzit, mi ćemo odmah i u punom obimu obnoviti isporuke gasa Evropi", rekao je Miller.

Predsjednik Uprave "Gazproma" je podsjetio da je ovaj prijedlog proizašao iz telefonskog razgovora njemačke kancelarke Angele Merkel i ruskog premijera Vladimira Putina, u kojem je Merkel predložila upućivanje međunarodne komisije koja bi nadgledala tranzit gasa.

"Mi u potpunosti podržavamo taj prijedlog", rekao je Miller, dodajući da ruska strana "insistira na tome da tranzit gasa bude obnovljen što je prije moguće". "Ovo pitanje mora biti riješeno danas", naglasio je Miller.

On je istaknuo da je Rusija predala EK prijedlog protokola o upućivanju posmatračke misije, te da je spremna poslati pismeni poziv kompanijama koje su korisnici ruskog gasa da učestvuju u misiji. Deset kompanija je već spremno da pošalje svoje eksperte, kazao je Miller.

Međunarodna komisija bi uključila i predstavnike ministarstava energetike Rusije i Ukrajine, te Evropsku komisiju.

"Nadamo se da će posmatrači odmah biti postavljeni. Veoma je važno da Ukrajina dopusti posmatračima da budu raspoređeni", rekao je predsjednik Uprave "Gazproma".

On je optužio Ukrajinu da ne ispunjava svoje obaveze kao tranzitna zemlja, te je istaknuo da će zemlje korisnici ruskog gasa moći da tuže Kijev zbog toga.

"Ali, za sada je najvažnije da spor bude rešen i mi smo spremni isporučiti onoliko gasa koliko je potrebno", rekao je Miller, ocijenivši da je situacija do koje je doveo spor "suluda".

On je rekao da je s Dubinom razgovarao u srijedu u Moskvi, a zatim i u avionu kojim su noćas zajedno doputovali u Bruxelles. "Pričat ćemo vjerovatno ponovo jer se istim avionom vraćamo nazad", rekao je predsjednik Uprave "Gazproma".

S druge strane, ukrajinska delegacija je na raspravi u EP-u odbacila optužbe Moskve da krade gas namijenjen ostatku Evrope.

"Mi nikada nismo željeli da naudimo tranzitu gasa ka EU", rekao je Dubina i istakao da je predmet spora između Naftogaza i Gazproma "ekonomski, a ne politički".

S tom kvalifikacijom spora se, međutim, nije složio predsjednik Odbora za vanjsku politiku EP-a Jacek Saryusz-Wolski i predsjednik Odbora za vanjsku politiku ukrajinskog parlamenta Boris Tarasjuk, za koje je problem prije svega "politički", prenio je Tanjug.

"Rusija se ovako ponaša zato što je iritirana jer Ukrajina teži članstvu u NATO-u", rekao je Tarasjuk, bivši šef diplomatije Kijeva.

Predstavnici Evropske komisije, koji su također učestvovali na raspravi u EP-u, izjavili su da "kriza oko gasa nikada nije bilo ovoliko ozbiljna" i da su potrebna "hitna rješenja za više članica EU-a".

"Mi ćemo učiniti sve što je na nama da olakšamo postizanje sporazuma", rekao je jedan ekspert Komisije, ističući spremnost da EK učestvuje u formiranju tima posmatrača koji bi trebalo da otputuju u Ukrajinu.