Indija
0

Gandhijev pepeo biće razasut duž obala Južne Afrike

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Preostali Gandhijev pepeo iz jedne od dvanaestak urni koje su razaslane širom Indije nakon njegovog kremiranja 1948. godine, bit će razasut 62 godine nakon njegovog ubistva, saopćila je porodica u petak.

Pepeo, koji je decenijama u tajnosti držala jedna porodična prijateljica, biće razasut u subotu duž obala Južne Afrike, prenosi Tanjug.

Prema hindu običajima, mrtvi se spaljulju, a 13 dana kasnije pepeo se prosipa u rijeke ili more.

U Gandijevom slučaju, međutim, pepeo je podijeljen u nekoliko urni koje su poslate širom Indije i svijeta kako bi njegovi sljedbenici mogli da mu odaju posljednju poštu.

Jedna od tih urni stigla je u Južnu Afriku gdje je Gandi došao 1983. godine da bi kao advokat radio s prekidima više od dvije decenije. Porodična prijateljica Vilas Mehta pomogla je u organizovanju ceremonije u Durbanu i Gandijev pepeo je prosut nakon 10 dana.

Mehta je, međutim, sačuvala dio pepela kao "suvenir" na taj događaj, koji je čuvala u tajnosti do kraja života.

Nakon njene smrti, njena porodica je odlučila da pepeo preda Eli Gandhi, unuci heroja indijske nezavisnosti, koja živi u Južnoj Africi. Posljednje prosipanje Gandijevog pepela obavljeno je prije dvije godine u Mumbaiju.

Urna se decenijama nalazila kod jednog indijskog biznismena i bliskog prijatelja Gandhijevih prije nego što će je njegov sin pokloniti muzeju kako bi bila izložena za javnost.

Gandijevi potomci tražili su, međutim, da pepeo bude razasut što je i učinjeno nekoliko dana kasnije u Arapsko more.

Pepeo iz jedne druge urne, otkrivene u sefu indijske banke 1997. godine, prosut je u rijeku.

Gandhija je 1948. ubio radikalni hindus dok je indijski vođa išao na molitveni sastanak u New Delhi.