Barack Obama
0

Gana je primjer uspjeha za afričke zemlje

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je danas da je Gana primjer uspjeha za ostale afričke zemlje i da je odlučio da dođe u posjetu ovoj zemlji poslije samita G8 kako bi pokazao da "Afrika nije odvojena od svjetskih zbivanja".

Obama je tokom sastanka sa predsjednikom Gane Atom Millsom izrazio uvjerenje da se privredom ove zemlje dobro rukovodi.

Mills je rekao da posjeta američkog predsjednika ohrabruje Ganu da sačuva dosadašnja demokratska postignuća.

Obama će se tokom dana obratiti poslanicima državnog parlamenta, a sa porodicom će obići istorijski zamak iz koga su nekada robovi prebacivani u Ameriku.

Očekuje se da će se američki lider tokom 24-satne posjete ovoj podsaharskoj zemlji založiti za bolji rad državnih administracija u afričkim zemljma i ekonomski razvoj kontinenta, nakon što je juče na samitu G8 u Italiji osigurao paket od 20 milijardi dolara za pomoć u razvoju poljoprivrede siromašnih zemalja.

"Jedan od razloga zbog koih putujemo u Ganu je taj što tu imamo funkcionalnu demokratiju, predsjednika koji se ozbiljno bori protiv korupcije, a vidjeli smo i značajan ekonomski rast", rekao je Obama prije polaska za Akru.

Obamu su na ulicama galvog grada Gane pozdravile hiljade građana u nadi da će nakratko vidjeti prvog tamnoputog predsjednika SAD, sina afričkog imigranta, čija je supruga Michelle potomak afričkih robova.
Okupljeni su mahali zastavama i trasnparentima sa porukom "Obama, ti si pravi sin Afrike".

Lokalni mediji preplavljeni su izvještajima o posjeti američkog predsjednika i pohvalama na njegov račun, a vodeći državni list "Grafik" je na prvoj strani objavio naslov "Obama, dobro došao kući".