Napadi Hezbolaha
63

Gallant izrekao ozbiljnu prijetnju: Sve smo bliže vojnoj akciji u Libanu

F. H.
Jedna od raketa koja je pala na sjever Izraela (Foto: EPA-EFE)
Jedna od raketa koja je pala na sjever Izraela (Foto: EPA-EFE)
Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant rekao je posebnom američkom izaslaniku za regiju Amosu Hochsteinu da Hezbolahovi napadi na Izrael približavaju zemlju donošenju odluke o vojnoj akciji u Libanu.

“Posvećeni smo diplomatskom procesu. Međutim, Hezbolahova agresija približava nas kritičnoj tački u donošenju odluka u vezi s našim vojnim aktivnostima u Libanu”, rekao je Gallant.

Tokom sastanka u sjedištu Ministarstva odbrane u Tel Avivu, Gallant je također upozorio Hochsteina da Hezbolah "vuče strane u opasnu eskalaciju", prema njegovom uredu.

Gallant i Hochstein razgovarali su o Hezbollahovim svakodnevnim napadima raketama, projektilima i bespilotnim letjelicama, kao i o naporima da se postigne sporazum prema kojem bi se grupa povukla s granice i okončala neprijateljstva, kako bi se omogućilo raseljenim stanovnicima sjevernog Izraela da se vrate svojim kućama.

Naglašavajući prijetnju, oglasile su se raketne sirene u nekoliko gradova u blizini granice nekoliko trenutaka nakon što je Gallantov ured objavio izjavu, s izvještajima o udaru jednog projektila u Kiryat Shmonu.