{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Galbraithovo svjedočenje završilo sukobom oko ključne teze

F
26.6.2008. u 12:14
0
0
Galbraithovo svjedočenje završilo sukobom oko ključne teze
0
Galbraithovo svjedočenje završilo sukobom oko ključne teze
Svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha u četvrtak je u Haagu završilo žestokim sukobom haškog tužiteljstva i obrane hrvatskog generala Ante Gotovine zbog pokušaja tužiteljstva da u dodatnom ispitivanju dovede u pitanje ključnu Galbraithovu tvrdnju da cilj Oluje nije bio etničko čišćenje.
"Smatram to pitanje zaključenim", presudio je predsjedavajući sudskog vijeća Alphons Orie u korist Gotovinine obrane uskrativši tako mogućnost tužitelju Alanu Tiegeru da dodatnim ispitivanjem pokuša relativizirati Galbraithovu tvrdnju koja je suprotna tužiteljskoj tezi da je hrvatski državni vrh udružen u zločinački pothvat inicirao Oluju radi progona srpskog stanovništva.

Suci su odluku donijeli nakon što je Gotovinin branitelj Greg Kehoe, na pokušaj Tiegera da svjedoku postavi pitanje o ciljevima Oluje, burno prosvjedovao poručivši da se tužitelju nije svidio prijašnji odgovor svjedoka i sad to želi promijeniti te da je riječ o pitanju koje je "već postavljeno i na koje je odgovoreno".

Na kraju Galbraithova svjedočenja sudac Orie dotaknuo se drugih ključnih dijelova njegova iskaza, uključivši ocjenu da u prvim fazama Oluje nije bilo velikih povreda humanitarnog prava te da granatiranje Knina nije bilo protivno međunarodnom pravu.

Galbraith je objasnio kako su u prvim danima Oluje i on i drugi predstavnici američkog veleposlanstva obišli prihvatne centre u kojima su ljudi mogli slobodno govoriti što misle i kritizirati hrvatske vlasti i s njima se dobro postupalo.

To je potpuno različito od onog što smo vidjeli u Manjači ili logorima HVO-a u godinama prije toga, pojasnio je Galbraith.

Na pitanje o granatiranju Knina, Galbraith je kazao kako se njegov zaključak o tome da napad nije bio suprotan međunarodnom pravu temeljio, ne samo na vlastitim opažanjima, nego i na zaključcima američkih vojnih promatrača od kojih je jedan bio pripadnik topništva, a koji su obilazili područje Knina i okolice prvih dana Oluje.

Knin je bio kratko granatiran, nije bilo velikih razaranja i napad je izveden u okviru zauzimanja grada i bio je potpuno različit od razaranja Vukovara, Sarajeva ili Dubrovnika, rekao je Galbraith.

Svako granatiranje nije povreda međunarodnog humanitarnog prava, rekao je Galbraith.

Nasuprot Galbraithovu svjedočenju, pripadnici UN-a na suđenju "Gotovina, Čermak i Markač" tvrdili su da su Knin i druga mjesta neselektivno granatirani u Oluji.

Teza je tužiteljstva da su optuženi hrvatski generali odgovorni za progon stanovništva koje je neselektivnim granatiranjem natjerano u bijeg i odlazak iz Hrvatske.

Tužitelj Alan Tieger je u dodatnom ispitivanju svjedoka u četvrtak čitao isječke iz transkripata iz Ureda hrvatskog Predsjednika sa sastanaka državnog vrha nakon Oluje, pod predsjedanjem tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, na kojima je dogovarano oduzimanje srpske imovine i onemogućavanje povratka u Hrvatsku Srbima bez dokumenata.

"To je potpuno u skladu s onim što sam zapažao", komentirao je ono što je čuo Galbraith.

On je u svom svjedočenju ustrajao u tvrdnjama da je hrvatski državni vrh smišljeno onemogućavao povratak Srba izbjeglih u Oluji sve dok se ta politika nije slomila pod pritiskom međunarodne zajednice.

Suđenje se nastavlja svjedočenjem novog svjedoka tužiteljstva koji svjedoči uz punu zaštitu identiteta i njegovo svjedočenje odvijat će se najvećim dijelom na zatvorenoj sjednici, prema najavi predsjedavajućeg suca

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: