Svijet
0

Galbraithovo svjedočenje završilo sukobom oko ključne teze

FENA
Svjedočenje bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Petera Galbraitha u četvrtak je u Haagu završilo žestokim sukobom haškog tužiteljstva i obrane hrvatskog generala Ante Gotovine zbog pokušaja tužiteljstva da u dodatnom ispitivanju dovede u pitanje ključnu Galbraithovu tvrdnju da cilj Oluje nije bio etničko čišćenje.

"Smatram to pitanje zaključenim", presudio je predsjedavajući sudskog vijeća Alphons Orie u korist Gotovinine obrane uskrativši tako mogućnost tužitelju Alanu Tiegeru da dodatnim ispitivanjem pokuša relativizirati Galbraithovu tvrdnju koja je suprotna tužiteljskoj tezi da je hrvatski državni vrh udružen u zločinački pothvat inicirao Oluju radi progona srpskog stanovništva.

Suci su odluku donijeli nakon što je Gotovinin branitelj Greg Kehoe, na pokušaj Tiegera da svjedoku postavi pitanje o ciljevima Oluje, burno prosvjedovao poručivši da se tužitelju nije svidio prijašnji odgovor svjedoka i sad to želi promijeniti te da je riječ o pitanju koje je "već postavljeno i na koje je odgovoreno".

Na kraju Galbraithova svjedočenja sudac Orie dotaknuo se drugih ključnih dijelova njegova iskaza, uključivši ocjenu da u prvim fazama Oluje nije bilo velikih povreda humanitarnog prava te da granatiranje Knina nije bilo protivno međunarodnom pravu.

Galbraith je objasnio kako su u prvim danima Oluje i on i drugi predstavnici američkog veleposlanstva obišli prihvatne centre u kojima su ljudi mogli slobodno govoriti što misle i kritizirati hrvatske vlasti i s njima se dobro postupalo.

To je potpuno različito od onog što smo vidjeli u Manjači ili logorima HVO-a u godinama prije toga, pojasnio je Galbraith.

Na pitanje o granatiranju Knina, Galbraith je kazao kako se njegov zaključak o tome da napad nije bio suprotan međunarodnom pravu temeljio, ne samo na vlastitim opažanjima, nego i na zaključcima američkih vojnih promatrača od kojih je jedan bio pripadnik topništva, a koji su obilazili područje Knina i okolice prvih dana Oluje.

Knin je bio kratko granatiran, nije bilo velikih razaranja i napad je izveden u okviru zauzimanja grada i bio je potpuno različit od razaranja Vukovara, Sarajeva ili Dubrovnika, rekao je Galbraith.

Svako granatiranje nije povreda međunarodnog humanitarnog prava, rekao je Galbraith.

Nasuprot Galbraithovu svjedočenju, pripadnici UN-a na suđenju "Gotovina, Čermak i Markač" tvrdili su da su Knin i druga mjesta neselektivno granatirani u Oluji.

Teza je tužiteljstva da su optuženi hrvatski generali odgovorni za progon stanovništva koje je neselektivnim granatiranjem natjerano u bijeg i odlazak iz Hrvatske.

Tužitelj Alan Tieger je u dodatnom ispitivanju svjedoka u četvrtak čitao isječke iz transkripata iz Ureda hrvatskog Predsjednika sa sastanaka državnog vrha nakon Oluje, pod predsjedanjem tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, na kojima je dogovarano oduzimanje srpske imovine i onemogućavanje povratka u Hrvatsku Srbima bez dokumenata.

"To je potpuno u skladu s onim što sam zapažao", komentirao je ono što je čuo Galbraith.

On je u svom svjedočenju ustrajao u tvrdnjama da je hrvatski državni vrh smišljeno onemogućavao povratak Srba izbjeglih u Oluji sve dok se ta politika nije slomila pod pritiskom međunarodne zajednice.

Suđenje se nastavlja svjedočenjem novog svjedoka tužiteljstva koji svjedoči uz punu zaštitu identiteta i njegovo svjedočenje odvijat će se najvećim dijelom na zatvorenoj sjednici, prema najavi predsjedavajućeg suca