Muntadahr al-Zaidi
0

"Gađao sam Busha cipelama da vratim ponos Iračanima"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački novinar koji je stekao kultni status zbog bacanja cipela na bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha izjavio je u četvrtak na početku suđenja da je bio rukovođen željom da vrati ponos svojoj razorenoj zemlji.

U svom prvom javnom pojavljivanju otkako je prebačen u pritvor 14. decembra, Muntadahr al-Zaidi izjavio je kako nije namjeravao naškoditi Bushu niti uznemiriti iračkog premijera Nurija al-Malikija, javio je AP.

"Ono što me je navelo na to je poniženje Iraka zbog američke okupacije i ubistava nevinih ljudi. Želio sam vratiti ponos Iračana na svaki mogući način osim korištenja oružja", izjavio je al-Zaidi.

Tridesetogodišnji novinar obratio se tročlanom sudskom vijeću nakon što je dočekan aplauzom i uzvicima odobravanja pristalica dok je ulazio u sudnicu u zapadnom Bagdadu. Njegova tetka predala mu je maramu obojenu u crveno-crno-zelene boje iračke zastave, koju je poljubio i omotao je oko vrata.

Glavni sudija potom je zaprijetio da će narediti svima da napuste sudnicu ako se ne smire. Suđenje je kasnije odgođeno za 12. marta.

Al-Zaidi je u iračkom pritvoru otkako su ga oborili na zemlju i odveli stražari nakon njegovog ispada na Bushovoj zajedničkoj konferenciji za novinare s al-Malikijem u Bagdadu 14. decembra.

"Nakon što je bacio cipele, on je uzviknuo Bushu na arapskom: "Ovo ti je oproštajni poljubac, pseto! Ovo je od udovica, siročadi i onih koji su ubijeni u Iraku."

Tokom svjedočenja u četvrtak, al-Zaidi je opisao svoje rastuće nezadovoljstvo dok je Bush govorio o svojim pobjedama i dostignućima na konferenciji za novinare - održanoj 37 dana prije nego što je Bush predao rat svom nasljedniku Baracku Obami, koji ga je obećao okončati.

Vezani članci