{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gaddafijev sin priznao da su bugarske medicinske sestre bile mučene

F
10.8.2007. u 09:50
0
0
Gaddafijev sin priznao da su bugarske medicinske sestre bile mučene
0
Gaddafijev sin priznao da su bugarske medicinske sestre bile mučene
Foto: Reuters; Saif al Islam Gaddafi
Sin libijskog lidera Muammera Gaddafija izjavio je da su šestoro stranih medicinskih radnika u Libiji mučenjem bili primorani da priznaju da su, u bolnici u kojoj su radili, djecu namjerno zarazili virusom AIDS-a.
Saif al Islam Gaddafi je to rekao u razgovaru za satelitsku televizijsku stanicu na arapskom jeziku Al Jazzeera, govoreći o slučaju pet bugarskih medicinskih sestara i ljekara Palestinca, koji su nedavno oslobođeni nakon što su osam godina proveli u zatvorima u Libiji.

Palestinski ljekar Ashraf Alhajouj ispričao je holandskoj televiziji da su ga libijski policajci u zatvoru drogirali i mučili elektrošokovima na genitalijama.

Također je rekao da su huškali policijske pse na njega i da su ga vezali za metalnu šipku koju su onda vrtili kao da je na ražnju.

Upitan u razgovoru za Al Jazeeru da prokomentariše te navode, Saif al Islam Gaddafi je potvrdio da su strani medicinski radnici mučeni elektrošokovima i da im je prijećeno da će biti napadnuti članovi njihovih porodica ukoliko ne priznaju da su namjerno decu u bolnici zarazili HIV virusom.

Na osnovu tih priznanja, pet bugarskih medicinskih sestara i doktor Alhajouj, koji je također u međuvremenu dobio bugarsko državljanstvo, su dva puta bili osuđeni na smrt, ali su poslije niza intervencija Evropske unije smrtne kazne preinačene u doživotni zatvor.


Time su stvoreni uslovi da oni formalno budu poslati na odsluženje kazne u Bugarsku, gdje su odmah pomilovani ukazom predsjednika Georgija Pervanova.

Svih šestoro odlučno negiraju da su namjerno oko 400 djece zarazili HIV virusom, a zapadni stručnjaci procjenjuju da su djeca zaražena zbog loših higijenskih uslova u bolnici.

Gaddafi je priznao da su neka od te djece bila zaražena prije nego što su strani medicinski radnici počeli da rade u toj bolnici.

On je istovremeno odbacio mogućnost da protiv libijske vlade bude pokrenut sudski postupak zbog mučenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: