{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gaddafijev sin priznao da su bugarske medicinske sestre bile mučene

F
10.8.2007. u 09:50
0
0
Gaddafijev sin priznao da su bugarske medicinske sestre bile mučene
0
Gaddafijev sin priznao da su bugarske medicinske sestre bile mučene
Foto: Reuters; Saif al Islam Gaddafi
Sin libijskog lidera Muammera Gaddafija izjavio je da su šestoro stranih medicinskih radnika u Libiji mučenjem bili primorani da priznaju da su, u bolnici u kojoj su radili, djecu namjerno zarazili virusom AIDS-a.
Saif al Islam Gaddafi je to rekao u razgovaru za satelitsku televizijsku stanicu na arapskom jeziku Al Jazzeera, govoreći o slučaju pet bugarskih medicinskih sestara i ljekara Palestinca, koji su nedavno oslobođeni nakon što su osam godina proveli u zatvorima u Libiji.

Palestinski ljekar Ashraf Alhajouj ispričao je holandskoj televiziji da su ga libijski policajci u zatvoru drogirali i mučili elektrošokovima na genitalijama.

Također je rekao da su huškali policijske pse na njega i da su ga vezali za metalnu šipku koju su onda vrtili kao da je na ražnju.

Upitan u razgovoru za Al Jazeeru da prokomentariše te navode, Saif al Islam Gaddafi je potvrdio da su strani medicinski radnici mučeni elektrošokovima i da im je prijećeno da će biti napadnuti članovi njihovih porodica ukoliko ne priznaju da su namjerno decu u bolnici zarazili HIV virusom.

Na osnovu tih priznanja, pet bugarskih medicinskih sestara i doktor Alhajouj, koji je također u međuvremenu dobio bugarsko državljanstvo, su dva puta bili osuđeni na smrt, ali su poslije niza intervencija Evropske unije smrtne kazne preinačene u doživotni zatvor.


Time su stvoreni uslovi da oni formalno budu poslati na odsluženje kazne u Bugarsku, gdje su odmah pomilovani ukazom predsjednika Georgija Pervanova.

Svih šestoro odlučno negiraju da su namjerno oko 400 djece zarazili HIV virusom, a zapadni stručnjaci procjenjuju da su djeca zaražena zbog loših higijenskih uslova u bolnici.

Gaddafi je priznao da su neka od te djece bila zaražena prije nego što su strani medicinski radnici počeli da rade u toj bolnici.

On je istovremeno odbacio mogućnost da protiv libijske vlade bude pokrenut sudski postupak zbog mučenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: