Vrt Kremlja
2

Gaddafi u šatoru s Putinom i Mireille Mathieu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski vođa Muammar Gaddafi primio je u svom šatoru, postavljenom u vrtu Kremlja, ruskog premijera Vladimira Putina i čuvenu francusku šansonjerku Mireille Mathieu u čijem koncertu su dvojica zvaničnika prethodno uživala, prenijeli su u nedjelju ruski mediji.

"Postavili ste svoj šator u Kremlju po prvi put u historiji. To znači da smo postali mnogo bliži", rekao je premijer Putin tokom neformalnog razgovora sa libijskim vođom u subotu uvečer.

Kako prenosi ruska državna novinska agencija Itar tass, Mathieu je bila donekle zatečena ovakvim razvojem događaja poslije njenog koncerta.

"Posebno mi je drago što se sve desilo ovdje, u Kremlju u beduinskom šatoru, u centru ruske prijestolnice", rekla je Mathieu.

Agencija prenosi da je Gaddafijev šator relativno skromno opremljen.

U šatoru se nalazi nekoliko fotelja i sofa, kao i plazma TV, na kome je, u trenutku susreta Gaddafija sa Putinom i Mathieu, bio emitiran izvještaj libijske TV mreže o susretu Gaddafija sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedovom.

Putin je poslije razgovora ispratio Mathieu do hotela u kome je odsjela i zamolio da svojoj majci prenese njegove najbolje želje, prenosi Tanjug.

"Moja majka obožava Rusiju i koristi svaku priliku da je posjeti", rekla je Mathieu koja je doputovala u Moskvu u pratnji svoje majke koja je ove godine napunila 87 godina.

Gaddafi, koji je 1942. rođen u šatoru kao sin beduina, često dočekuje strane državnike u šatoru u blizini ostataka svoje rezidencije u Tripoliju, koja je srušena u zračnom napadu američkih aviona 1986. godine.