Svijet
0

Gaddafi traži da se zabrani automatsko oružje

FENA
Libijski predsjednik Muammar al-Gaddafi zatražio je da se zabrani upotreba automatskog oružja i upozorio da od toga konvencionalnog naoružanja pogine više ljudi nego od onoga veće ubojne moći.

"Tražim da se zabrani konvencionalno oružje koje se koristi i za odbranu i za napad, a to je automatsko oružje", naveo je na svome sajtu libijski predsjednik, koji se 2003. godine odrekao proizvodnje oružje za masovno uništavanje, ali je nedavno branio upotrebu nagaznih mina u "slabim" državama radi njihove samoodbrane.

Odluka libijskog predsjednika da odustane od razvoja programa nuklearnog naoružanja otvorila je put jačanju odnosa sa Zapadom i postepenom ukidanju sankcija Tripoliju, podsjetila je agencija Reuters.

Gaddafi je naveo da je, usprkos činjenici da je automatsko oružje manje u odnosu na rakete ili pojedino artiljerijsko naoružanje, mnogo smrtonosnije za ljude. "Upotreba ove vrste oružja vodi masovnom stradanju", upozorio je on.

Gaddafi je ocijenio, nazivajući oružje za masovno uništenje "noćnom morom" čovječanstva, da do sada ništa nije urađeno u vezi s tim.

Libijski predsjednik je optužio Zapad da i dalje "sije razdor" među afričkim državama kako bi lakše dolazio do izvora prirodnih bogatstava na Crnom kontinentu.

Gaddafi je poručio da je Africi potrebna snažna vlada koja bi uspješno rješavala svoje probleme, bez miješanja sa strane.