Libija
0

Gaddafi pozvao na džihad protiv Švicarske

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski lider Muammar Gaddafi pozvao je danas na džihad protiv Švicarske, uz objašnjenje da je to država nevjernika koja uništava džamije.

"Svaki musliman iz bilo kog dijela svijeta koji sarađuje sa Švicarskom je otpadnik i protivnik proroka Muhameda, boga i Kur'ana", rekao je Gaddafi na sastanku u libijskom gradu Bengaziju, gdje se obilježava prorokovo rođenje.

Gadsafi je dodao da muslimani treba da odu na aerodrome u islamskim zemljama i spriječe slijetanje švicarskih aviona, da u lukama spriječe pristajanje švicarskih brodova i da onemoguće prodaju švicarske robe u radnjama.

Švicarsko Ministarstvo spoljnih poslova nije imalo komentar na Gaddafijev nastup.

Odnosi Libije i Švicarske narušeni su 2008. godine, kada je Gaddafijev sin bio uhapšen u Ženevi i optužen za maltretiranje hotelskih radnika.

On je ubrzo oslobođen, ali je Libija prekinula isporuke nafte Švicarskoj, povukla milijarde dolara iz švicarskih banaka i uhapsila dvojicu Švicaraca koji su radili u Libiji.

Jedan od njih je oslobođen, a drugi je ove sedmice morao da napusti Ambasadu Švicarskeu Tripoliju, u koju se bio sklonio, i počne služenje četvoromjesečne zatvorske kazne.