Evropska unija
0

Gaddafi mora odmah otići, Berlusconi sumnja da će sam odstupiti

FENA
Foto: ITN
Foto: ITN
Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u petak nakon završetka vanrednog samita EU-a da se libijski režim okrenuo protiv vlastitog naroda i da Moammar Gaddafi mora odmah otićis vlasti.

"Želim biti jasan, imamo režim koji se okrenuo protiv vlastitog naroda koji se ustao za slobodu. Sada nije problem za dvosmislenosti, problem se zove Gaddafi i on mora otići. To je jednoglasna odluka Evropskog vijeća", izjavio je Barroso na pres-konferenciji.

Barroso je rekao da EU podupire demokratsku transformaciju i izgradnju institucija u Libiji i da je spreman pomoći zemljama južnog Sredozemlja kako bi one postigle održivi ekonomski rast.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy također je rekao da Gaddafi odmah otići.

"Sadašnje vodstvo mora odmah otići, svih 27 čelnika to su rekli jasno i glasno", rekao je Van Rompuy dodajući da je zemlja "došla na rub građanskog rata".

I talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je bio vrlo blizak s Gaddafijem, rekao je da on više ne može biti sugovornik međunarodne zajednice, ali da sumnja da će Gaddafi sam otići s vlasti.

"Gaddafi nije više sugovornik ni međunarodnoj zajednici ni Italiji, rekao je Berlusconi dodajući da se Gaddafi boji procesa pred Međunarodnim sudom pravde i da stoga neće otići".