Talijanski ministar odbrane
0

"Gaddafi je legitimna meta ako se nalazi u bazi“

FENA
Libijski lider Moammar Gaddafi je legitimna meta ukoliko se nalazi unutar neke vojne baze, izjavio je u srijedu talijanski ministar odbrane Ignacio la Russa.

Dok talijanska štampa špekuliše o tome da li je Gaddafi živ ili mrtav, on kaže: "Vojni ciljevi se ne biraju po tome ko bi mogao biti unutra".

"Na primjer, ako se radi o lokaciji s koje se izdaju naredbe o napadu na civile onda je bombardovanje te lokacije legitimno", rekao je talijanski ministar odbarne u intervjuu dnevniku Il Messaggero.

Na pitanje o sudbini Gaddafija, Ignacio la Russa je odgovorio da nema posebnih novosti "što ukazuje na to da nema ničeg novog".

Međutim, NATO je u utorak ponovo negirao da je cilj vazdušnih napada na Tripoli bilo ubistvo Moammara Gaddafija i kazao da Alijansa ne zna da li je on živ ili mrtav.

Brigadni general Claudio Gabellini je insistirao na činjenici da su u najnovijim vazdušnim napadima u Libiji gađani, kao i ranije, komandni i kontrolni centri koje korist Gaddafijev režim za direktne napade na civile.

"NATO ne gađa pojedince", kazao je Gabellini putem video-linka iz operacionog štaba u Napulju, a na pitanje da li je Gaddafi živ, on je odgovorio da ne znaju.

"Ne znamo. Ne znamo ni šta u ovom trenutku radi Gaddafi."

"Iskreno govoreći nas i ne interesuje šta on radi. Naš zadatak je da štitimo civile od napada i od prijetnje napada, tako da ne tražimo pojedince", kazao je Gabellini.