Svijet
0

Gaddafi i Mugabe traže "ujedinjene afričke države"

FENA
Libijski lider Muammar Gaddafi i zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe, u posjeti Libiji, žele se s afričkim liderima idućeg mjeseca dogovoriti da ujedine Afriku pod jednom vladom kako bi pomogli u rješavanju vlastitih problema, javili su u četvrtak libijski državni mediji.

Dvojica ljudi, koji spadaju među svjetske lidere najduže na vlasti, dogovorili su se na razgovorima u Tripoliju u srijedu da bi se 53-člana Afrička unija trebala pretvoriti u jezgro savezne vlade na samitu šefova država AU-a koji će se održati u Gani 1. i 2. jula.

"Oni su se konsultovali o predstojećem samitu Afričke unije koji će se održati u Gani i u vezi s tim naglasili potrebu uspostave vlade Afričke unije", javila je libijska zvanična novinska agencija Jana, prenosi Reuters.

"Plan otjelovljuje nade i ambicije naroda afričkog kontinenta i ima za cilj nezavisnost, političku i ekonomsku slobodu, napredak i razvoj kontinenta", dodaje se u agencijskoj vijesti.

Gaddafi se dugo zalaže za stvaranje "ujedinjenih država Afrike" kao srerdstva za oslobađanja 800 miliona ljudi Crnog kontinenta od "zapadnog kolonijalizma".

Projekt privlači emotivnu podršku nekih u Africi otkako je ideju saveznih "ujedinjenih država Afrike" promovirao Kwame Nkrumah, prvi predsjednik Gane i pionir panafrikanizma, ali mnogi sumnjaju u njegovui praktičnost.

O toj temi će se raspravljati na skupu u Gani, koji će se održati 50 godina nakon što je Gana postala prva crna zemlja u supsaharskoj Africi koja je stekla nezavisnost.

Jana je javila da su dva lidera raspravljala o brojnim drugim pitanjima, ali nije pojasnila o kojim niti je spominjana energetska veza Zimbabvea i proizvođača nafte Libije.

Zimbabve je dobio naftu od Libije na osnovu kredita vrijednog 360 miliona dolara koji bi ta južnoafrička zemlja otplaćivala snabdijevanjem poljoprivrednih proizvoda Libije, ali je sporazum propao krajem 2002. nakon što vlada u Harareu nije ispunila svoje obaveze. Pozajmica koja je pokrivala 70 posto zimbabveanskih potreba u gorivu trajala je manje od godine.

Zimbavbe je u žestokoj ekonomskoj krizi koja je stvorila najvišu svjetsku stopu inflacije od 3.700 posto, nezaposlenost od oko 80 posto, te pati od hronične nestašice hrane, goriva i deviza.