Hiljade ljudi se dolazi slikati s njim
0

Gadafijevo tijelo izloženo u hladnjači klaonice u Misrati

Sarajevo-x.com
Krvavo mrtvo tijelo bivšeg libijskog vođe Muamera Gadafija u petak je izloženo u zamrzivaču u tržnom centru, odnosno u hladnjači bivše klaonice u Misrati, dok nove libijske vlasti raspravljaju o tome šta učiniti sa njegovim posmrtnim ostacima.

Prema pisanju zapadnih medija već do sada je hiljade Libijaca posjetilo mjesto gdje leži Gadafijevo tijelo kako bi se fotografisali s njim i uvjerili da je bivši vođa zaista mrtav.

Međutim, idalje se postavlja pitanje kako je Gadafi zaista umro. Prema službenoj verziji libijske prelazne vlade Gadafi je poginuo u razmjeni vatre između njegovig snaga i pobunjenika. Prema tim navodima pogođen je u glavu i prsa, ali se videosnimci koji su obišli svijet ne podudaraju s tim izvještajem. U prilog tome da ovakva izjava nije istinita ide i svjedočenje jednog od libijski zvaničnika koji kaže da je Gadafi uhvaćen živ nakon ranjavanja, što se vidi i na videosnimcima.

Gadafijevo tijelo je pregledao i doktor koji je rekao da je bivši libijski vođa umro usljed rane koja mu je nanesena u predjelu trbuha, dok onaj koji mu je prošao kroz glavu nije zadao smrtonosni udarac.

Gotovo svaki aspekat Gadafije smrti koja se dogodila u četvrtak prepun je oprečnih informacija, što je dodatna otežavajuća okolnost za novu libijsku vladu, odnosno za nacionalno prijelazno vijeće. Agencija AP piše kako su novi vladari Libije neorganizovani, a građani podijeljeni i ogorčeni.

Nacionalno prelazno vijeće je saopćilo da će proglasiti oslobođenje zemlje u subotu. Nakon toga će se izabrati nova prelazna vlada u roku od mjesec, a izbori će se organizovati za osam mjeseci.