{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gadafijevim dužnosnicima zakonom zabranjen ulazak u vlast

F
6.5.2013. u 10:58
3
0
Gadafijevim dužnosnicima zakonom zabranjen ulazak u vlast
3
Gadafijevim dužnosnicima zakonom zabranjen ulazak u vlast
Libijski parlament u nedjelju je usvojio zakon kojime se zabranjuje svima koji su bili viši dužnosnici tokom 42-godišnje Gadafijeve vlasti da rade u novoj upravi što bi moglo natjerati i libijskog premijera da napusti položaj.
Premijer Ali Zeidan je bio diplomat Gadafijeve Libije prije no što je 1980. godine prebjegao i pridružio se opoziciji. Tekst usvojenog zakona za sada ne razjašanjava je li on bio na dovoljno visokom položaju da ne bi mogao raditi u novoj libijskoj vladi.

Diplomati u Tripoliju su rekli da je zakon besmislen jer je donesen pod pritiskom oružanih grupa, a organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) je pozvala parlament da odbaci nacrt zakona.

"Ovaj je zakon previše neodređen i potencijalno isključuje bilo koga ko je radio za vlasti tokom četiri desetljeća Gadafijeve vladavine",rekla je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za regiju.

O tekstu zakona raspravljalo se mjesecima, a parlament su na glasanje u nedjelju natjerale akcije naoružanih grupa koje su zauzele dva ministarstva i rekle da neće otići dok se zakon ne usvoji.

"To je vrlo nepošten i ekstreman zakon ali moramo na prvo mjesto staviti nacionalni interes kako bismo riješili krizu", rekao je Tawfiq Breik, glasnogovornik liberalnog bloka Savez nacionalnih snaga.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: