Svijet
0

Gadafijeva posjeta Parizu izazvala kritike

FENA
Prva službena posjeta libijskog predsjednika Moamera Gadafija Francuskoj, gdje stiže u ponedjeljak, izazvala je očekivane kritike opozicije, ali i neuobičajeno oštar istup iz same vlade, na koji je vlada reagirala dvojako.

Prvi čovjek francuskog centra Francois Bayrou nazvao je Gadafija "krvavim diktatorom" i najavio da neće prisustvovati diplomatskom prijemu priređenom u čast libijskoga vođe, a čelnica socijalista, najjače opozicijske stranke, bivša predsjednička kandidatkinja Segolene Royal posjetu smatra "odvratnim, šokantnim, neprihvatljivim".

Royal je prozvala vladu zbog toga jer prekida francusku "tradiciju ljudskih prava" i poziva u posjetu vođu zemlje koja "tolerira mučenje zatvorenika".

Izuzetno je loše što Gadafi stiže u Francusku na Međunarodni dan ljudskih prava, oštro je svoje šefove ukorila francuska ministrica za ljudska prava Rama Yade (31), porijeklom iz Senegala.

"Izbor datuma je snažan simbol, skandalozno snažan. Pukovnik Gadafi mora shvatiti da naša zemlja nije otirač o koji lider, bio on terorist ili ne, može obrisati noge i sprati krv svojih zločina. Francuska ne bi smjela primiti taj poljubac smrti", kazala je Yade za dnevnik Le Parisien.

Premijer Francois Fillon oštro je uzvratio, kazavši da "djelitelji lekcija treba da dobro ispeku prije nego što kažu" i podsjetio da je upravo Gadafi zaslužan za oslobađanje bugarskih bolničarki iz zatvora.

"Ostaviti bugarske bolničarke da trunu u libijskim tamnicama, to bi bio zločin", rekao je Fillon, istaknuvši praktičnu stranu povratka Libije u okrilje demokratske zajednice.

"Treba nam Libija u okviru međumediteranskih odnosa, kako bi opet postala zemlja s kojom možemo razgovarati i postupno postala zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava", rekao je Fillon.

Premijer je insistirao na posredničkim naporima koje Francuska ulaže jer je nakon uspješnog izbavljenja bugarskih bolničarki krenula u borbu za oslobađanje kolumbijske predsjedničke kandidatkinje Ingrid Betancourt iz ruku kolumbijske gerile, pomaže u izboru predsjednika Libanona, bliskoistočnom miru i obuzdavanju nuklearnog programa Irana.

Razumijevanje za ministričin istup pokazao je šef diplomatije Bernard Kouchner, kazavši da "ona ima pravo tako govoriti" jer je "zadužena za ljudska prava.

Na pitanje hoće li Yade podnijeti ostavku iz vlade, Kouchner je odgovorio "Ne", te odbacio insinuaciju da Pariz vodi "realpolitik".

"Libija je evoluirala" i Gadafijeva posjeta može pomoći toj evoluciji, rekao je Kouchner.

Razlog evoluciji odnosa dviju zemalja zacijelo su poslovi vrijedni tri milijarde eura, pišu mediji citirajući Gadafijeva sina Saif al-Islama da će Libija kupiti zrakoplove Airbus, nuklearni reaktor, vojnu opremu.

"Pitajte Francuze mogu li u ova teška vremena zanemariti hiljade radnih mjesta koje će donijeti ti poslovi, kako se nadam", zapitao je Kouchner naglasivši "radi se o trajnoj borbi, globalizacija nas obvezuje".

Kouchner je ustvrdio da Francuska ne zaboravlja ljudska prava i postavlja to pitanje svuda, bilo u Rusiji bilo u Kini. Međutim, ministrica Yade nije bila članica službene delegacije tokom Sarkozyjeve posjete Kini prošlog mjeseca, a Sarkozy je rekao da je sam umjesto nje Pekingu postavio pitanje ljudskih prava.

Opozicija je ministričine riječi nazvala "nespretnima", a zastupnik socijalista Pierre Moscovici rekao je da je "brutalnim riječima" Yade prilijepila "pljusku presjedniku Nicoalasu Sarkozyju".

Centrist Bayrou, prenosi Hina, za radio RMC kazao je kako se "čini da odsad francusku vanjsku politiku diktira biznis".