Gadafijeva kćerka traži istragu o ubistvu oca i brata

S
SRNA
14.12.2011. u 20:04
0
3
Gadafijeva kćerka traži istragu o ubistvu oca i brata
0
Gadafijeva kćerka traži istragu o ubistvu oca i brata Ajša Gadafi
Advokat Ajše Gadafi, kćerke Muamera Gadafija, izjavio je danas da je pisao tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da bi saznao da li je pokrenuta istraga o ubistvima njenog oca i brata.
U kopiji pisma koju je Reuters dobio na uvid navodi da se su Muamer i Mutasim Gadafi "ubijeni na najužasniji način, nakon čega su im tijela bila izložena i groteskno zlostavljanja, u potpunoj suprotnosti sa islamskim zakonom".

"Slike ovog divljaštva emitovane su širom svijeta, što je mojoj klijentkinji nanijelo ozbiljan emotivni bol", navodi se u pismu advokata Nicka Kaufmana.

On je dodao da Gadafijeva i članovi njene porodice do danas nisu dobili nikakvu informaciju iz kancelarije tužilaštva MKS o istrazi o okolnostima pod kojima su počinjena ova brutalna ubistva.

Muamer Gadafi i njegov sin Mutasim uhvaćeni su u svom domu u Sirtu u oktobru, dva mjeseca nakon što su pobunjenici zauzeli glavni grad Tripoli i svrgnuli pukovnika.

Njih dvojica ubijeni su ubrzo poslije zarobljavanja, dok su bili u pritvoru boraca lojalnih novim libijskim vlastima. Okolnosti pod kojima se to desilo nisu detaljno razjašnjenje.

Gadafijave kćerka Ajša u augustu se sklonila sa ostalim članovima porodice u susjedni Alžir.

Njen advokat je u pismu postavio pitanje da li tužilaštvo MKS-a vodi istragu o umiješanosti novih libijskih vlasti u ubistvo pukovika Gadafija i njegovog sina, kao i o tome da li je Gadafijeva kolona, uoči njegovog zarobljavanja, bila meta vazdušnog udara NATO-a.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: