Pismo predano MKS-u
0

Gadafijeva kćerka traži istragu o ubistvu oca i brata

SRNA
Ajša Gadafi
Ajša Gadafi
Advokat Ajše Gadafi, kćerke Muamera Gadafija, izjavio je danas da je pisao tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da bi saznao da li je pokrenuta istraga o ubistvima njenog oca i brata.

U kopiji pisma koju je Reuters dobio na uvid navodi da se su Muamer i Mutasim Gadafi "ubijeni na najužasniji način, nakon čega su im tijela bila izložena i groteskno zlostavljanja, u potpunoj suprotnosti sa islamskim zakonom".

"Slike ovog divljaštva emitovane su širom svijeta, što je mojoj klijentkinji nanijelo ozbiljan emotivni bol", navodi se u pismu advokata Nicka Kaufmana.

On je dodao da Gadafijeva i članovi njene porodice do danas nisu dobili nikakvu informaciju iz kancelarije tužilaštva MKS o istrazi o okolnostima pod kojima su počinjena ova brutalna ubistva.

Muamer Gadafi i njegov sin Mutasim uhvaćeni su u svom domu u Sirtu u oktobru, dva mjeseca nakon što su pobunjenici zauzeli glavni grad Tripoli i svrgnuli pukovnika.

Njih dvojica ubijeni su ubrzo poslije zarobljavanja, dok su bili u pritvoru boraca lojalnih novim libijskim vlastima. Okolnosti pod kojima se to desilo nisu detaljno razjašnjenje.

Gadafijave kćerka Ajša u augustu se sklonila sa ostalim članovima porodice u susjedni Alžir.
Njen advokat je u pismu postavio pitanje da li tužilaštvo MKS-a vodi istragu o umiješanosti novih libijskih vlasti u ubistvo pukovika Gadafija i njegovog sina, kao i o tome da li je Gadafijeva kolona, uoči njegovog zarobljavanja, bila meta vazdušnog udara NATO-a.