Svijet
0

Gadafijev sin se "nada" suđenju u Libiji

FENA
Saif al-Islam
Saif al-Islam
Ssif el-Islam, sin ubijenog libijskog lidera Muamera Gadafija, rekao je zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda (MKS) kako se nada da će mu suđenje biti održano u Libiji, ali oni sumnjaju u njegovu izjavu, stoji u izvještaju objavljenom u srijedu.

Ssifa (39) MKS optužuje za zločine protiv čovječnosti kada je pokušao ugušiti ustanak protiv Gadafija prošle godine, a ovo je izjavio tokom sastanka s libijskim zvaničnicima prošlog mjeseca.

"Nadam se da će mi se suditi u mojoj domovini, bez obzira na to hoće li me pogubiti ili ne", rekao je Saif dvojici zvaničnika MKS-a 5. marta na osnovu sudskog izvještaja koji je objavljen u srijedu.

U izvještaju se također navodi da je Saif zlostavljan i da je dao izjavu "jer je igrao ulogu u korist (libijskog) tužitelja" čiji su predstavnici bili prisutni na jednosatnom sastanku.

Napeti sastanak je održan u martu u Zintanu, gradu udaljenom 180 kilometara od prijestolnice Tripoli, i gdje je Gadafijev sin zadržan u pritvoru otkako su ga uhapsile tadašnje libijske pobunjeničke snage koje su ubile njegovog oca.

"Važno je napomenuti da je predstavniku sudskog zapisnika jasno da Saif nije bio u mogućnosti odgovoriti na pitanja u prisutnosti predstavnika libijskog tužitelja", stoji u sudskom izvještaju.

Jedina prilika koja se pružila zvaničniku koji je vodio zapisnik da porazgovara direktno sa Seifom bila je kada je predstavnik tužilaštva izašao na pet minuta, a Saif je upitan da li ga zlostavljaju, prenosi AFP.

"Prvobitno je bio opušten, a zatim je postao napet i bez riječi je pokazao ruku na kojoj su nedostajala dva prsta i pokazao je na usta, gdje mu je nedostajao jedan zub", stoji u sudskom izvještaju.

MKS je izdao nalog za hapšenje Saifa Gadafija i njegovo izručenje u Den Haag, ali su do sada nove vlasti u Tripoliju to odbijale, insistirajući na tome da će dobiti pravedno saslušanje u Libiji.

MKS-ov zvaničnik odbrane Xavier-Jean Keita je naveo da je Saif zlostavljan u Libiji od hapšenja 19. novembra prošle godine.