{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gadafi: Zemlje s pravom veta izdale principe Povelje UN

F
23.9.2009. u 19:18
0
15
Gadafi: Zemlje s pravom veta izdale principe Povelje UN
0
Gadafi: Zemlje s pravom veta izdale principe Povelje UN
Foto: AP
Libijski lider Moamar Gadafi optužio je danas u New Yorku svjetske sile s pravom veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija da su izdale principe Povelje UN-a.
"U preambuli Povelje se navodi da su sve države jednake bez obzira na to da li su male ili velike", izjavio je danas Gadafi pred liderima okupljenim na otvaranju 64. Generalne skupštine UN-a.

Bilo je to prvo Gadafijevo obraćanje u UN-u mada je on na čelu Libije već 40 godina.

"Veto se kosi sa Poveljom, ne prihvatamo ga i ne priznajemo ga... pravo veta bi trebalo ukinuti", izjavio je libijski lider koji je u toku govora više puta bacio svoj primjerak Povelje na podij, a zatim ga bacio preko ramena, izvijestio je Reuters.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Ruska Federacija i Narodna Republika Kina, sile pobjednice iz Drugog svjetskog rata okončanog 1945., stalne su članice s pravom veta u Vijeću sigurnosti UN-a, najmoćnijem organu UN-a.

Libija je jedna od 10 privremenih članica Vijeća sigurnosti, od početka 2008. do kraja 2010. godine, a njen nekadašnji šef diplomatije Ali Triki je predsjedavajući ovogodišnjeg zasjedanja Generalne skupštine UN, formalno najvišeg organa svjetske organizacije.

"Vijeće sigurnosti nam nije dalo sigurnost, već strah i sankcije", rekao je Gadafi, koji se trenutno nalazi na čelu Afričke unije.

Gadafi je istakao da činjenica da je od osnivanja UN-a prije više od 60 godina izbilo "65 ratova" predstavlja dokaz da su njeni osnivački principi iznevjereni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: