Svijet
0

Gadafi: Želim spasiti žene Evrope

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Usprkos sve oštrijim kritikama francuske javnosti, libijski čelnik Moamer Gadafi nastavio je svoju službenu posjetu Parizu govorom o pravima žena i feminizmu na specijalnoj debati kojoj je prisustvovalo oko hiljadu žena iz svih krajeva države, koje su bile unaprijed upozorene da paze da svojim pitanjima “ne uznemire” pukovnika Gadafija.

Khadidja Khali, predsjednica Francuske unije muslimanskih žena, koja je organizirala ovu debatu na temu feminističkih pitanja, svoje je gošće također upozorila kako bi Gadafi “volio da Francuskinje ustanu kada ulazi u prostoriju”, objavila je novinska agencija AFP.

Većina posjetiteljki debate bila je afričkog porijekla, a cijeli događaj održavao se u dvorani u blizini razapetoga beduinskog šatora koji je Gadafi učinio svojim stožerom tokom petodnevne posjete Francuskoj, prenio je Jutarnji.hr.

U svome govoru libijski čelnik, okružen svojim ženskim tjelohraniteljima i prekidan ovacijama publike, naglasio je kako je položaj žene na afričkom kontinentu ponižavajući, ali da je situacija s pravima žena u Evropi također zabrinjavajuća.

  • Želim spasiti žene Evrope - rekao je Gadafi, zbog kojeg je francuska policija u srijedu prijepodne blokirala sve mostove preko Sene, kako bi se libijski čelnik mogao provozati brodom.

Gadafijevu posjetu Francuskoj veliki dio tamošnje javnosti proglasio je “farsom” zbog nepoštivanja ljudskih prava i političkih sloboda u Libiji, te svojedobne podrške terorističkim skupinama.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u odbranu svoga poziva Gadafiju istaknuo da će Francuska potpisivanjem trgovačkih ugovora s Libijom zaraditi više od 10 milijardi eura, na što su opozicijski političari izjavili kako je očito da je Francuska stavila trgovinu ispred morala.

  • Imam dojam da je Francuska ponižena - izjavio je socijalistički čelnik Manuel Valls.

Pritisnut sve oštrijim kritikama, Sarkozy je izjavio kako je od svoga gosta zatražio da javno osudi Al-Qaidin napad u Alžiru početkom sedmice, što je ovaj i učinio u razgovoru za stanicu France 24 u srijedu navečer.

Gadafi je u istom razgovoru izjavio i kako je njegova posjeta Francuskoj “od povijesnog značenja” te mu “otvara vrata u Evropu”.

Njegovi istupi donekle su pomogli Sarkozyjevom uredu koji je bio doveden u neugodnu situaciju početkom sedmice kada je Gadafi bez oklijevanja demantirao da je na svome prvom susretu s francuskim predsjednikom razgovarao o temi stanja ljudskih prava u Libiji, što je Sarkozy tvrdio.

Međutim, Gadafijevo distanciranje od terorizma ipak nije previše pomoglo u popravljanju njegova imidža u Francuskoj. Tako je u govoru u UNESCO-u u Parizu libijski čelnik optužio Francusku i ostale evropske države da uskraćuju ljudska prava imigrantima.

Također je optužio policijske snage u evropskim državama za nasilje prema afričkim imigrantima, što je bila jasna aluzija na nedavne nerede u predgrađima velikih francuskih gradova.

Nakon ovih izjava čak je i francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, koji je zagovornik posjete libijskog čelnika, morao priznati da su Gadafijevi komentari o ljudskim pravima “prilično otužni”.

Svoju šokiranost Gadafijevim izjavama izrazilo je i vodstvo vladajućeg Saveza za narodni pokret, ali su izjavili da je na predsjedniku Sarkozyju da “odluči što učiniti”.

Palestinski liječnik Ashraf Juma Hajuj, koji je zajedno s pet bugarskih medicinskih sestara bio osam godina zatočen u libijskom zatvoru, izjavio je u četvrtak da će tužiti Moamera Gadafija zbog mučenja koje je preživio u zatvoru.