{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gadafi izložen trune, a svađe oko tijela traju

F
24.10.2011. u 19:09
0
26
Gadafi izložen trune, a svađe oko tijela traju
0
Gadafi izložen trune, a svađe oko tijela traju
Foto: Reuters
Libijci u ponedjeljak i četvrti dan u kolonama prolaze kraj tijela Moamera Gadafija, koje već trune, kako bi se uvjerili da je pali diktator doista mrtav, a dotle ne prestaju svađe lokalnih skupina o tome što će biti s truplom.
Borci koji čuvaju truplo Moamera Gadafija, njegovog sina Motasima te nekadašnjeg vrhovnog zapovjednika libijske vojske pod trupla su podmetnuli plastičnu foliju jer tjelesne tekućine kapaju po podu hladnjače na tržnici u Misrati.

Reuters piše kako sve podsjeća na mučnu parodiju uobičajenog izlaganja tijela preminulog vladara, motori hladnjače ne uspijevaju spriječiti brzo truljenje pa stražari posjetiteljima dijele i hirurške maske i tako ih štite od smrada truleži.

Gadafi i sin ubijeni su nakon hapšenja. Uhapšeni su živi i ranjeni, a svijet su obišle uznemirujuće videosnimke njihovih posljednjih trenutaka. No malo Libijaca dovodi u pitanje način na koji su umrli ili zašto su tako dugo izloženi, iako se to protivi islamskoj tradiciji koja traži pokop idući dan.

"Bog je faraona učinio primjerom za druge", kaže Salem Šaka, koji je u ponedjeljak došao vidjeti trupla. "Da je bio dobar čovjek, pokopali bismo ga". "No on je sam izabrao tu sudbinu", dodaje.

Drugi čovjek koji je vozio 400 kilometara da bi vidio mrtvace, kaže: "Došao sam se uvjeriti vlastitim očima. Svi ga Libijci moraju vidjeti."

Ubistvo svrgnutog čelnika nije ništa novo, prije dva desetljeća u Evropi je na sličan način završio Nicolae Ceausescu u Rumuniji, te talijanski fašistički vođa Benito Mussolini 1945. godine. Upravo je Mussolini stvorio modernu Libiju kao talijansku koloniju desetljeće prije smrti.

No neki od saveznika protugadafijevih boraca izražavaju neslaganje s postupkom prema Gadafiju nakon hapšenja i prema njegovu tijelu nakon smrti i pitaju se hoće li libijske nove vlasti održati obećanje o poštovanju ljudskih prava. A one se još ne mogu dogovoriti kako ga i gdje pokopati.

NTC želi da se Gadafi pokopa na neoznačenom mjestu kako mu grob ne bi postao svetište za lojaliste. Vlasti u Misrati, simbolu ustanka protiv Gadafija, ne žele ga na njihovu terenu. Sam Gadafi je u svojoj oporuci zatražio da bude pokopan u Sirtu, svom rodnom gradu. Dužnosnici NTC-a pregovaraju s čelnicima Gadafijeva plemena o tome da ga preuzmu i negdje pokopaju u tajnosti, prenijela je Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: