Svijet
0

Gadafi izjavio da nije razovarao o ljudskim pravima sa Sarkozyjem

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijski dužnosnik Muamer Gadafi izjavio je u utorak, na televizijskom kanalu France 2, čiji je odlomak emitiran sredinom dana, da s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem nije razgovarao o pitanju ljudskih prava.

Na pitanje voditelja o tome kako je Sarkozy izjavio da je zatražio od libijskog dužnosnika da "napravi pomake u domenu ljudskih prava", Gadafi je odgovorio, "najprije, ja i predsjednik Sarkozy nismo razgovarali o tom pitanju".

"Mi smo dosta bliski prijatelji, mi surađujemo", rekao je on na televizijskom kanalu.

"Mi smo razgovarali o pitanjima suradnje dviju zemalja, o svim ugovorima, u svim domenima u interesu obje zemlje, euro-afričkoj suradnji, Mediteranskoj uniji, ideji koju je predložio predsjednik Sarkozy, te suradnji dviju obala Mediterana", rekao je Gadafi.

Libijski lider, obučen u svojoj tradicionalnoj odjeći, primio je osoblje kanala France 2 u svoj beduinski šator, podignut u vrtu hotela Marigny, zvaničnoj rezidenciji, gdje će boraviti tokom svoje petodnevne posjete.

Petodnevna posjeta Gadafija, njegova prva posjeta Francuskoj u posljednje 34 godine, izazvala je oštre kritike organizacija za odbranu ljudskih prava, kao i protivljenje ljevice i nekih pripadnika desničarske većine.

Francuski predsjednik i libijski lider su prisustvovali u ponedjeljak navečer potpisivanju niza ugovora od nekoliko milijardi eura, posebno o isporuci jednog ili više nuklearnih reaktora namijenjenih za odsoljavanje morske vode.