Pobunjenici stežu obruč
0

Gadafi izjavio da je živ i da neće napustiti Tripoli

SRNA
Moamer Gadafi
Moamer Gadafi
Predsjednik Šahovskog saveza Rusije Kirsan Iljumžinov izjavio je danas da mu je libijski lider Moamer Gadafi rekao putem telefona da je živ, zdrav i da ne planira da napusti Tripoli.

Iljumžinov, koji je ranije posjetio Libiju tokom vazdušnih udara NATO-a i sastao se sa Gadafijem, rekao je da je tokom popodneva primio telefonski poziv od pukovnikovog najstarijeg sina Mohameda.

"Dao mi je svog oca na telefon, a on mi je rekao da je u Tripoliju, da je živ, zdrav i spreman da se bori do kraja", rekao je Iljumžinov Reutersu telefonom.

U Tripoliju se vode žestoke borbe oko Gadafijeve rezidencije Bab al Azizija, koja je bila i meta vazdušnog udara NATO-a. Televizija Al Arabiya javila je da su pobunjenici uspjeli da probiju spoljnu kapiju ovog utvrđenog kompleksa.

Više od 30 zemalja do sada priznalo je pobunjenički Nacionalni prelazni savjet kao tijelo koje legitimno predstavlja Libiju.

Irak, Maroko, Bahrein, Grčka i Nigerija to su učinili danas i pridružili se Americi i najvažnijim članicama EU.

Od ostalih velikih sila, Rusija je saopštila da neće priznati Nacionalni savjet kao jedinog legitimnog predstavnika Libije, ali da ga prihvata kao stranu u razgovorima.