Svijet
0

Gadafi: Iran i Sjeverna Koreja se neće razoružati bez kompenzacije

FENA
Libijski lider Muamer Gadafi izrazio je žaljenje što Libija nije dobila nikakvu kompenzaciju zbog njenog odustajanja od programa za nuklearno naoružanje, te smatra da je malo moguće da će Iran i Sjeverna Koreja slijediti njen primjer, rekao je u intervjuu za BBC objavljenom u petak navečer na internet stranici.

"Libija nije dobila nikakvu odgovarajući nadoknadu, ostale zemlje, poput Irana i Sjeverne Koreje, neće slijediti naš primjer", rekao je libijski lider.

"Libija je trebala poslužiti kao model koji su mogli slijediti ostali, ali Libija je razočarana jer Amerikanci i Britanci nisu održali svoja obećanja.To je i srušilo navedeni model. Rezultat toga jeste da ga niko više neće slijediti", dodao je on.

Gadafi, koji je dugo vremena odbacivao međunarodnu zajednicu zbog svog protivljenja Zapadu i zbog svoje navodne podrške terorizmu, obavezao se 2003. da neće razvijati atomsku bombu i oružje za masovno uništenje, što je i dovelo do normaliziranja odnosa sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom.

Vođa libijske revolucije je naglasio u intervjuu za BBC da, unatoč nepostojanju evropskih ili američkih investicija u njegovoj zemlji, Libija se, nakon napuštanja nuklearnog programa, neće više vratiti na staru praksu.

"Libija se ne vraća unazad. Mislim da je vrijeme neprijateljstava i sukoba iza nas", rekao je libijski lider.