Svijet
0

Gadafi: Euromediteranska unija "uvreda" za Arape i Afrikance

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Libijski predsjednik Moamer Gadafi odbacio je u utorak francuski prijedlog za formiranje euromediteranske unije, ocijenivši ga uvredom za Arape i Afrikance.

Gadafi je prijedlog o euromediteranskoj uniji, koji je pokrenula Evropska unija, nazvao "mamcem" kojim Evropljani pokušavaju privući Arape, prenijela je agencija DPA.

"Oni misle da smo budale. Mi ne pripadamo Bruxellesu. Arapska liga je u Kairu, a Afrička unija u Adis Abebi. Ukoliko oni (EU) hoće da sarađuje s nama, treba da idu preko Kaira ili Adis Abebe", rekao je Gadafi na početku mini samita arapskih čelnika u Tripoliju.

Predsjednici Libije, Sirije, Alžira, Tunisa i Mauritanije učestvuju na mini samitu od kojeg se očekuje da utvrdi zajednički stav o prijedlogu EU-a koji bi, kako se očekuje, trebalo da bude zvanično objavljen u Parizu 13. jula.

Na mini samitu u Tripoliju Maroko predstavljaju zvaničnici nižeg ranga, dok je Egipat zbog zauzetosti predsjednika Hosnija Mubaraka predstavlja ministar vanjskih poslova Ahmed Aboul Gheit.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy predložio je, uz podršku EU-a, formiranje euromediteranske unije kao oslonca za političke i poslovne veze, ali i sigurnosnu saradnju između EU-a i "susjeda" na južnoj obali Sredozemnog mora.

Arapske zemlje strahuju da bi ih uključivanje u takvu uniju povezalo s Izraelom, što bi značilo normalizaciju odnosa s jevrejskom državom.

Od svih mediteranskih zemalja jedino Egipat ima pune diplomatske odnose s Izraelom.