Bjeloruski predsjednik Lukašenko
0

Gadafi, Chavez i Castro su dobri političari, oni vole svoju zemlju

FENA
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u petak da lideri Libije, Venecuele i Kube - Moamer Gadafi, Hugo Chavez i Fidel Castro, nisu loši ljudi i da su dobri političari, preporučujući istovremeno Bjelorusima da se za njega kao predsjednika drže kao "za slamku".

"To nisu loši ljudi, to su dobri političari, oni vole svoju zemlju", rekao je Lukašenko na pres- konferenciji u Minsku.

"Gadafi - ne znamo šta je s njim, možda je...", rekao je uz osmjeh Lukašenko, dodajući da svrgnuti libijski lider "nije pobjegao iz svoje zemlje, rekao je da će se boriti i bori se".

"Svako ima svoj put", rekao je po ruskoj agenciji RIA Novosti Lukašenko.

"Kad sam tek postao predsjednik, davali su mi mandat pola godine", dodao je predsjednik Bjelorusije, preporučujući građanima te zemlje da se drže za njega kao "za slamku".

"Bjelorusi Lukašenka treba da se drže kao za slamku. Lukašenko nikada nije izdao, niti će izdati ne samo Bjeloruse, već ni vas, Ruse", rekao je bjeloruski predsendik ruskim medijima.

Lukašenko je kazao da je spreman da napusti funkciju ukoliko Bjelorusi prestanu da imaju povjerenje u njega.

"Kada bih znao da 80 posto Bjelorusa mrzi Lukašenka, spakovao bih svoje stvari. Ja ću sebi za hljeb da zaradim", rekao je predsjednik Bjelorusije, koji je na izborima u decembru prošle godine osvojio 79,65 posto glasova, a neki evropski političari ga nazivaju "posljednjim diktatorom u Evropi, navodi RIA Novosti.

"Niko neće reći za Lukašenka da je lopov. Tu granicu neću preći i svojim neprijateljima pružati šansu", dodao je Lukašenko.

Bjeloruski predsjednik, pritom, nije isključio mogućnost oslobađanja preostalih zatvorenika, osuđenih za učešće u masovnim neredima poslije predsjedničkih izbora 19. decembra, za koje je rekao da ih ima dva ili tri.

"Međutim, oni ne žele (da izađu iz zatvora), hoće da budu u zatvorima, da budu 'heroji'", rekao je je Lukašenko, prenosi Itar-Tass.

"Budu li htjeli da izađu, razmotrićemo njihovu molbu, tamo nam nisu potrebni. Oni ni njima (Zapadu) ne trebaju više. Nije to nikakva opozicija - banditi", rekao je predsjednik Bjelorusije, dodajući da oni nisu politički zatvorenici, već da su zatvoreni po konkretnim članovima zakona.

Ruska državna agencija podsjeća da se trenutno u zatvoru nalaze bivši Lukašenkovi protivkandidati na decembarskim izborima Nikolaj Statkjevič i Andrej Sanjikov, kao i nekoliko drugih opozicionara.