Svijet
0

G8 otpisao dugove 18 najsiromašnijih zemalja svijeta

NINA
Gordon Brown, ministar finansija V. Britanije
Gordon Brown, ministar finansija V. Britanije
Ministri finansija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije, tzv. Grupa osam (G8) postigli su u subotu u Londonu historijski sporazum otpisavši 40 milijardi dolara duga najsiromašnijim zemljama svijeta, javile su svjetske novinske agencije.

Britanski ministar financija Gordon Brown izjavio je na konferenciji za novinare tokom dvodnevnog summita u Londonu da će 18 zemalja, većina iz podsaharske oblasti Afrike, imati odmah korist zbog otpisivanja dugova.

Na taj način će biti otpisani i njihovi dugovi Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i Afričkoj banci za razvoj, objasnio je Brown.

Prema Brownovim riječima, oko dvadesetak drugih zemalja moglo bi također očekivati potpuno otpisivanje dugova ukoliko ispune dva osnovna uslova - dobro upravljanje državom i borbu protiv korupcije.

Time bi ukupan otpisani dug bio veći od 55 milijardi dolara.

Do postizanja sporazuma došlo je mjesec dana prije održavanja summita G8 u Škotskoj.

Velika Britanija koja je sadašnji predsjedavajući G8 je najavila da će prioritet tog summita biti smanjenje siromaštva u svijetu.

G8 čine Sjedinjene Američke Države, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Kanada, Italija i Rusija.

Organizacije za pružanje pomoći pozdravile su postignuti sporazum, istaknuvši da će 18 najsiromašnijih zemalja svijeta biti u prilici da sačuvaju 1,5 milijardu dolara spremljenih za otplatu dugova, i sad ih upotrebe u zdravstvene i obrazovne svrhe i za izgradnju infrastrukture.

U saopštenju koje su usvojili ministri finansija G8 ističe se da bi trebalo posvetiti veću pažnju djelotvornijem korištenju električne energije, kapacitete za obradu, istraživanje i proizvodnju.

Ministri su, također, pozvali administraciju SAD-a da obavi finansijsku konsolidaciju, a države Evrope, Rusiju i Japan da provedu strukturne reforme.