{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


G8 otpisao dugove 18 najsiromašnijih zemalja svijeta

N
11.6.2005. u 23:32
0
0
G8 otpisao dugove 18 najsiromašnijih zemalja svijeta
0
G8 otpisao dugove 18 najsiromašnijih zemalja svijeta
Gordon Brown, ministar finansija V. Britanije
Ministri finansija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije, tzv. Grupa osam (G8) postigli su u subotu u Londonu historijski sporazum otpisavši 40 milijardi dolara duga najsiromašnijim zemljama svijeta, javile su svjetske novinske agencije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Britanski ministar financija Gordon Brown izjavio je na konferenciji za novinare tokom dvodnevnog summita u Londonu da će 18 zemalja, većina iz podsaharske oblasti Afrike, imati odmah korist zbog otpisivanja dugova.

Na taj način će biti otpisani i njihovi dugovi Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu i Afričkoj banci za razvoj, objasnio je Brown.

Prema Brownovim riječima, oko dvadesetak drugih zemalja moglo bi također očekivati potpuno otpisivanje dugova ukoliko ispune dva osnovna uslova - dobro upravljanje državom i borbu protiv korupcije.

Time bi ukupan otpisani dug bio veći od 55 milijardi dolara.

Do postizanja sporazuma došlo je mjesec dana prije održavanja summita G8 u Škotskoj.

Velika Britanija koja je sadašnji predsjedavajući G8 je najavila da će prioritet tog summita biti smanjenje siromaštva u svijetu.

G8 čine Sjedinjene Američke Države, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Kanada, Italija i Rusija.

Organizacije za pružanje pomoći pozdravile su postignuti sporazum, istaknuvši da će 18 najsiromašnijih zemalja svijeta biti u prilici da sačuvaju 1,5 milijardu dolara spremljenih za otplatu dugova, i sad ih upotrebe u zdravstvene i obrazovne svrhe i za izgradnju infrastrukture.

U saopštenju koje su usvojili ministri finansija G8 ističe se da bi trebalo posvetiti veću pažnju djelotvornijem korištenju električne energije, kapacitete za obradu, istraživanje i proizvodnju.

Ministri su, također, pozvali administraciju SAD-a da obavi finansijsku konsolidaciju, a države Evrope, Rusiju i Japan da provedu strukturne reforme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: