Sastanak u Istanbulu
0

G7 odlučuje da li će postati G4

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnici Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) na današnjem sastanku u Istanbulu treba da odluče o svojoj budućnosti kao institucije, u skladu s nastojanjima SAD-a da se stvori manja grupa koja će donositi suštinske odluke za kreiranje globalne ekonomske politike - javile su agencije pozivajući se na izjavu zvaničnika G7.

Taj izvor je kazao da bi Washington želio da "sedmoricu" zamijeni "četvorka", koja bi uključila SAD, eurozonu, Kinu i Japan.

Grupa 7, u kojoj su SAD, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Kanada, imala je odlučujuću riječ u kreiranju međunarodne politike u periodu dužem od decenije.

Finansijska kriza je međutim podrila njen utjecaj, jer su velike ekonomije u usponu, kakva je Kina, postale ključne za globalni ekonomski oporavak.

Ministri finansija grupe G7 sastat će se danas na redovnom, ali neobično kratkom sastanku, uoči redovnog godišnjeg zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (WB) u Istanbulu.

Najavljeno je da će glavna tema skupa G7, kome će prisustvovati i guverneri centralnih banaka "sedmorke", biti rasprava o globalnim ekonomskim debalansima i o više drugih makroekonomskih problema, uključujući kretanje kurseva vodećih svjetskih valuta.

Skup ministara finansija i guvernera centralnih banaka G7 prethodit će seriji sastanaka članica MMF-a i WB-a, uključujući dvodnevno godišnje zasjedanje tih finansijskih institucija, u utorak i srijedu.