Obezbjediti hranu i infrastrukturu
0

G20 žele reinvestiranje u sektor poljoprivrede

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri finansija grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) istakli su danas da su problem obezbjeđenja hrane i izgradnja infrastrukture u zemljama u razvoju, dvije prioritetne oblasti akcije za maksimiziranje njihovog potencijala rasta i ekonomske otpornosti.

Kako se navodi u sinoćnjem saopćenju poslije sastanka ministara G20 u Washingtonu, humanitarna kriza na Rogu Afrike naglasila je hitnost jačanja dugoročnog odgovora na problem obezbjeđenja hrane, pošto će do 2050. godine poljoprivredna proizvodnja u zemljama u razvoju morati da se udvostruči da bi se ishranilo devet milijardi ljudi.

Vrijeme je da se reinvestira u sektor poljoprivrede, navodi se u saopćenju i dodaje da je cilj da se poboljša globalno obezbjeđenje hrane kroz niz konkretnih akcija, pripremljenih u saradnji sa međunarodnim organizacijama.

Te akcije podrazumjevaju jačanje inovacija, mobilisanje mreže poljoprivrednog istraživanja, odgovorno investiranje u skladu sa Milenijumskim ciljevima razvoja, kao i saradnju sa privatnim sektorom.

Pored toga, ministri G20 su ukazali da nedostatak infrastrukture dramatično smanjuje potencijal rasta mnogih zemalja u razvoju.

Saglasni smo da se sa tim izazovom treba pozabaviti bez odgađanja, posebno u zemljama sa niskim bruto domaćim proizvodom, sa posebnim naglaskom na podsaharsku Afriku, navodi se u saopćenju.