{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


G20 žele reinvestiranje u sektor poljoprivrede

F
24.9.2011. u 11:27
0
0
G20 žele reinvestiranje u sektor poljoprivrede
0
G20 žele reinvestiranje u sektor poljoprivrede
Foto: Reuters
Ministri finansija grupe 20 najrazvijenijih zemalja (G20) istakli su danas da su problem obezbjeđenja hrane i izgradnja infrastrukture u zemljama u razvoju, dvije prioritetne oblasti akcije za maksimiziranje njihovog potencijala rasta i ekonomske otpornosti.
Kako se navodi u sinoćnjem saopćenju poslije sastanka ministara G20 u Washingtonu, humanitarna kriza na Rogu Afrike naglasila je hitnost jačanja dugoročnog odgovora na problem obezbjeđenja hrane, pošto će do 2050. godine poljoprivredna proizvodnja u zemljama u razvoju morati da se udvostruči da bi se ishranilo devet milijardi ljudi.

Vrijeme je da se reinvestira u sektor poljoprivrede, navodi se u saopćenju i dodaje da je cilj da se poboljša globalno obezbjeđenje hrane kroz niz konkretnih akcija, pripremljenih u saradnji sa međunarodnim organizacijama.

Te akcije podrazumjevaju jačanje inovacija, mobilisanje mreže poljoprivrednog istraživanja, odgovorno investiranje u skladu sa Milenijumskim ciljevima razvoja, kao i saradnju sa privatnim sektorom.

Pored toga, ministri G20 su ukazali da nedostatak infrastrukture dramatično smanjuje potencijal rasta mnogih zemalja u razvoju.

Saglasni smo da se sa tim izazovom treba pozabaviti bez odgađanja, posebno u zemljama sa niskim bruto domaćim proizvodom, sa posebnim naglaskom na podsaharsku Afriku, navodi se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: